Modificiranje automobila ga čine posebnim, unikatnim, a mogu mu podići i cijenu. No prije nego se upustite u zatamnjenje stakala, uljepšavanje karoserije ili podizanje snage motora, provjerite što je u Hrvatskoj dozvoljeno. U protivnom, moglo bi vam se dogoditi da ne prođete sljedeći tehnički pregled ili čak platite kaznu. U principu, dozvoljeno je gotovo sve što ne smanjuje sigurnost vozila te ne djeluje negativno u ekološkom smislu i povećava emisiju štetnih tvari. Svako modificirano vozilo mora proći atest u stanici za tehnički pregled.

Primjerice, povećavanje snage motora chip tuningom može biti opasno, ako pritom ne prilagodite ovjes i zamijenite kočnice koje su bile prilagođene manjoj snazi vozila. Također dijelovi nerenominiranih proizvođača koji nemaju certifikat za atest, nisu posve sigurni jer se i sami proizvođači ograđuju napomenama kako dijelovi nisu za cestovno već samo off road korištenje.

Unutarnje modificiranje automobila

Oduška si možete dati pri mijenjaju unutrašnjosti, navlaka na sjedalima ili novih zvučnika i surround sistema. Osnovna odnosno serijska audio oprema vjerojatno neće zadovoljiti audiofile pa su na raspolaganju brojne verzije novih zvučnika, subwoofera i sl.

Svojim potrebama i ukusu također možete prilagoditi i volan – samo navlaku ili cijeli volan želite li ga primjerice zamijeniti sportskim. No, on mora biti homologiran upravo za vaš model auta. Osim volana, moguće je promijeniti i ručicu mjenjača kao i papučice pa će vam tako one aluminijske dati sportski osjećaj na vašim stopalima.

Što se tiče sjedala, nemojte se zaletjeti jer ugradnja sportskih sjedala nije dozvoljena. Trkaće školjke neće proći jer uglavnom nemaju mogućnost podešavanja nagiba naslona ili namještanja po dužini, pa ih nije moguće atestirati u osobnom automobilu. Dozvoljena su sportska sjedala koja su homologirana za cestovnu upotrebu.

modificiranje auta

Vanjsko modificiranje auta

Modificiranje automobila je moguće napraviti i na karoseriji te ostalim dijelovima, ali treba pripaziti:

Npr. budite oprezni s promjenom kotača, ovjesa ili kočnica te dodavanjem turbo punjača kako biste ostali u skladu s omjerima i zakonom jer tu je riječ o kompliciranijim izmjenama koje bitno mijenjaju ne samo izgled već i performanse automobila.

Ono što vas neće kočiti da prođete na tehničkom su promjena boje automobila ili posebne registarske oznake. Imajte ipak na umu da i promjenu boje morate prijaviti Stanici za tehnički pregled kako bi se upisala u prometnu dozvolu.

Što se tiče zatamnjivanja stakala tu također postoji restrikcija. Naime, u Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila na cestama stoji kako se vjetrobran i bočna stakla u ravnini vozača ne smiju na nikakav način dodatno zatamnjivati.

Na raspolaganju su vam i različiti ispušni sustavi te naravno veliki izbor felgi. LED rasvjeta je također opcija za uređivanje unutrašnjosti automobila a vanjska halogena svjetla možete zamijeniti s atraktivnijim LED svjetlima. Naljepnice za automobile odnosno folije su pristupačne, dolaze u svim oblicima i bojama te si pomoću njih možete personalizirati auto kako god želite.

Sportski izgled automobila postići ćete ugradnjom stražnjeg spojlera ali i umetcima na prednjoj rešetki.