U posljednje vrijeme svjedočili smo brojnim poplavama, kako u nas tako i u inozemstvu, a među žrtvama takvih vremenskih nepogoda nerijetko su i automobili. Ovisno o stupnju oštećenja neki su zauvijek otpisani, no postoji velika mogućnost da se auto nastradao u poplavi osposobi i u konačnici pojavi u prodaji. Novi je to moment na kojeg, uz uobičajene stvari, treba obratiti kod kupnje rabljenog.

I unatoč popravku u poplavi oštećenog auta, postoji razlozi zbog kojih bi ih trebalo izbjegavati. Naime, voda je jedan od najvećih neprijatelja automobilskih komponenti, a jedna od trajnih posljedica koju uzrokuje je korozija. Ona je posebno opasna u elektroničkim i električnim sklopovima. Kod poplavljenih automobila korozija se može pojaviti na neuobičajenim mjestima kao što je unutrašnjost automobila, na unutrašnjoj strani vrata, na vijcima kojima su pričvršćeni pojasevi pa i u motornom prostoru, odnosno na dijelovima koji inače nisu u izravnom doticaju s vodom.

Također, velike količine korozije na cijelome podvozju nisu dobar znak. Jedan od znakova da je auto bio pod vodom može biti i vlaga u unutrašnjosti, a ako je prate i ostaci blatnih naslaga i nakon temeljitog pranja to je siguran znak da je auto bio pod vodom. Posve novi tepih u starijem vozilu može biti znak prikrivanja oštećenja, a valja obratiti pozornost na to da li su sjedala i obloge vrata istoga dezena i odgovaraju li godini proizvodnje modela.

I unatoč temeljitom čišćenju, na autu za koji sumnjate da je bio poplavljen detaljno provjerite je li ostala pokoja mrlja kao posljedica ulaska vode. Ne libite se zaviriti i na teško dostupna mjesta, pa i ispod ploče s instrumentima. Siguran znak za uzbunu je vlaga u svjetlima sprijeda i straga, pa čak i u ploči s instrumentima. Osim vizualnim pregledom poslužite se i njuhom kojim najlakše možete detektirati miris vlage, plijesni ili prljavštine općenito, a pokušaji prikrivanja intenzivnim mirisom dodatni je razlog za sumnju. Uključite i ventilaciju kad provjeravate njuhom iz koje ne bi smio dolaziti miris mokrog zraka.

Obavezno provjerite da li rade svi električni sklopovi u autu kao što su podizači stakala, senzori za otvorena vrata i sl. Loš zvuk audio uređaja i distorzija zvuka mogu upućivati na to da su zvučnici bili pod vodom. Ako i dalje sumnjate u to da je auto bio poplavljen potražite pomoć mehaničara koji bi trebao detaljno pregledati motorni prostor i detektirati posljedice vode na važnijim sklopovima motora.

Na kraju krajeva, saznajte da li automobil vuče porijeklo s poplavom pogođenih područja, te da li mu je cijena neobično niska.

Odgovori