Ugradnja kuke na auto dobro dođe u vrijeme godišnjih odmora za vuču prikolice, čamca ili kamp kućice. Kako ne dolazi kao dio serijske opreme, mnogi se odlučuju na naknadnu ugradnju. Nekad su one trajno stajale na automobilima, no danas se mogu ugraditi isključivo euro kuke. One se mogu rastaviti, a prednost im je brza montaža i demontaža.

Vrste kuka za automobile

Postoje dvije vrste euro kuka. Jedna se stavlja pomoću vijaka, a druga “klik-klak” tehnikom. Izbor ovisi o marki i modelu automobila, ali i o masi koju mislite vući, pa se najpametnije prije ugradnje posavjetovati sa stručnim osobama i to najbolje s automehaničarom koji će vam izračunati i koliko će vas koštati kupovina i ugradnja kuke. Stručni servis za automobile će vam osigurati kvalitetnu i sigurnu ugradnju kuke. Na osobna vozila se najčešće ugrađuju kuke nosivosti do 800 kg.

Pravna regulacija kuke na autu

Ugradnja kuke na auto sa sobom donosi i proces upisivanja kuke u prometnu dozvolu, za što vam treba dokumentacija. Od onih koji su ugradili kuku trebate dobiti broj EU homologacije, atest te potvrdu o ugradnji. Sve to nosite u stanicu za tehnički pregled kako bi se proveo tzv. “mali atest” i obavio upis u prometnu. Malim atestom provjerava se ispravnost naknadno ugrađenih dijelova na vozilo, a treba se obaviti u roku od 15 dana nakon ugradnje. U ovom slučaju nije potrebno vaditi novu prometnu dozvolu već se samo upisuje napomena.

Ako ste kupili rabljeno vozilo koje ima kuku provjerite je li upisana u prometnu dozvolu, a ako nije, ima li potrebne dokumente kako bi upis mogli obaviti sami. Na kuki ne smiju biti rađene nikakve preinake – niti na nosaču, niti na kuglastom dijelu, inače neće proći na atestu, niti ćete je moći upisati u prometnu. Ne smije se rezati, prilagođavati, pojačavati, zavarivati i slično.

ugradnja kuke na auto

Ugradnja kuke na auto i sigurnost

Treba znati i kako se kuka obavezno mora skinuti kad se ne koristi. Razlog tome je sigurnost jer kuka u sudaru može izazvati bitno veću materijalnu štetu pri udarcu u drugo vozilo. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 90., stoji kako motorno vozilo ne smije sudjelovati u prometu s uređajem za vuču priključnog vozila (EURO kuka), ukoliko u tom trenu ne vuče priključno vozilo. Predviđena kazna za nepoštivanje ovog zakona je 30 eura za vozača, ali također od 190 do 660 za odgovornu osobu u pravnoj osobi te od 660 do 1.990 eura za pravnu ili fizičku osobu obrtnika. Imajte na umu kada vozite prikolicu da vam je vozilo sada duže pa pazite kada se uključujete u promet a poseban izazov s prikolicom je vožnja unatrag.

Kako bi zaštitili sebe, svoje bližnje i ostale sudionike prometa, neophodno je napraviti tehnički pregled vašeg vozila nakon ugradnje kuke.