Kako zaštititi auto od tuče. Tuča je najgora noćna mora za vozače bez garaže ili kasko osiguranja jer popravak štete od ove kratkotrajne vremenske nepogode može biti vrlo skup. Iako u Hrvatskoj nije prečesta pojava, nekoliko puta godišnje svakako možemo računati na nju. Komadi leda s neba ponekad su čak veličine oraha ili veći pa nije rijetkost da na automobilima ostavi tragove poput udubljenja na karoseriji, razbijenih farova, a ponekad čak i stakla pucaju u naletu ledenih kapljica. Stoga u svakome trenutku valja biti siguran kako se to neće dogoditi baš vama. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako zaštititi auto od tuče i gdje popraviti štetu u slučaju da ne uspijete.

Kako zaštititi auto od tuče – Savjeti

kako zastititi auto od tuce - savjeti

Zaštitna cerada trebala bi biti dio opreme svakog automobila

 

Ako pratite prognozu i na vrijeme ste saznali kako postoji opasnost od ledene kiše, imate dovoljno vremena da svoj auto sakrijete u garažu ili pod neki krov.

Krošnje drveća također mogu biti od znatne pomoći, ali budite oprezni. Odlomljene grane mogu proizvesti jednaku štetu kao i tuča pa to rješenje odaberite tek ako druga solucija ne postoji.

Zaštitna cerada trebala bi biti dio opreme svakog automobila jer osim od sunca, vjetra, smole, efikasno će zaštiti auto od tuče. Materijal tog prekrivača obložen je debelim zaštitnim slojem koji štiti auto od oštećenja koja nastaju pri udarcima. Takve se cerade mogu pronaći na internetu ili u trgovinama s automobilskom kozmetikom.

Sedam najvećih zabluda o popravku limarije na autu

Ako ne možete nabaviti takvu ceradu, a sumnjate da bi vas tuča mogla zadesiti svakako pronađite neko mjesto u automobilu na koje ćete spremiti deku, poplun i sl. Ponekad i običan karton može pomoći i sačuvati stakla od razbijanja.

Zaštiti automobil od tuče moguće je i takozvanim kišobranom za aute. Njegov je zadatak zaštiti auto od svih vremenskih neprilika, a izvan upotrebe neće ostati ni nakon što one prođu. Zimi zadržava toplinu, a ljeti stvara ugodan hlad u automobilu, a može poslužiti i kao šator za kampiranje. Jednostavan je i praktičan jer kada je sklopljen ne zauzima više prostora nego omanja ženska torbica.

Popravak oštećenja od tuče

Nekada su se automobili popravljali kod limara i kompletno lakirali, no na sreću, nove tehnologije dovele su nas do metode hladnog ravnjanja ili PDR (Paintless Dent Repair), što u prijevodu znači popravak udubljenja bez lakiranja. No taj postupak je vrlo kompliciran i delikatan, iziskuje visoku razinu koncentracije, spretnost te snalažljivost majstora. Koristan je i za ispravljanje udubljenja koja nastanu nepažnjom na parkiralištima pri udarcu vrata u vrata. Dobra vijest je i da postupak lakiranja traje nekoliko dana, a ovakvo ravnanje gotovo je u danu te je u konačnici i jeftinije.

U slučaju da ne uspijete spriječiti štetu AutoZubak je prava adresa za brz, kvalitetan i povoljan popravak lima na vašem automobilu. Od osam velikih sevisnih centara čak šest je opremljeno limarsko-lakirerskim radionicama s devet termo lakirnica. 33 stručnjaka lakirera godišnje urede oko 7.000 automobila, a treba znati da se ovaj težak zadatak ne može kvalitetno obaviti u vlastitoj garaži. Ispadne li trenutno jeftinije, definitivno neće biti dugoročno povoljnije.

kako zastititi auto od tuce - pdr

Popravak udubljenja bez lakiranja

 

10 najčešćih zabluda o lakiranju automobila

Odgovori