Punjači za električna vozila u Hrvatskoj – goruća tema koja može prevagnuti prilikom donošenja odluke o kupnji el. auta.

Prvo što treba znati je da postoje izmjenična struja (AC) koja se nalazi u svakoj kućnoj utičnici te istosmjerna struja (DC) i to je na primjer ona koja se nalazi u bateriji vašeg daljinskog upravljača.
Baterije električnih vozila pune se istosmjernom strujom (DC) pa zato svako vozilo ima pretvarače iz izmjenične u istosmjernu struju, i to ne iste jačine. Starija vozila su imala pretvarače od samo 3,6 kW, danas većina ima 7,2 kW, a kod nekih vozila iznosi i do 22 kW.

Da bi se baterija napunila brže od 22 kW na sat, pretvarači su postavljeni u punjače koji su zbog toga postali istosmjerni, a kako se nalaze izvan vozila mogu biti velike težine i velike snage.
Dakle, punjači s izmjeničnom strujom (AC) služe da vaše vozilo pune preko noći, dok istosmjerni punjači služe da napune vaša vozila kada ste na dužem putu. Idealno je planirati punjenje vozila tijekom noći na sporom AC punjaču svake noći.

Najčešći punjači za električna vozila u Hrvatskoj : Utičnice

Kućna utičnica je najrašireniji punjač koji nam je svima dostupan. Najjednostavniji je i najpovoljniji, ali i najsporiji način punjenja. Preporučuje se da se koristi samo ako je nužno jer slabije i starije instalacije mogu dovesti do zapaljenja istih zbog većih opterećenja.

Struja koju baterija može dobiti iz kućne utičnice preko noći dovoljna je za 100-150 km, a za punjenje će vam biti potreban kabel s pretvaračem. Ako ga niste dobili uz auto, morat ćete ga kupiti.
Treba znati da se auto smije puniti samo direktno u utičnici, bez produžnih kabela. Maksimalna snaga koju možete dobiti iz električne utičnice iznosi 3,6 kW. Kod nekih modela električnih automobila se može smanjiti i na 2,2 kW, ako su instalacije stare.

Kućni punjač

Idealno rješenje za sve koji imaju svoju garažu ili privatno parkirno mjesto. Takvi uređaji za punjenje nisu nedostupni jer im se cijene kreću već od 400 eura pa do 1.600 eura, a puno su sigurniji te brži od kućne utičnice.
Kućni punjač najčešće može puniti snagom i do 22 kW, ako vozilo to podržava, što je važno provjeriti kako ne biste zakupili preveliku snagu koju nećete u potpunosti moći iskoristiti. Većina električnih vozila ima mogućnost punjenja snagom 7,4 kW ili 11 kW.
Cijena punjenja bit će kao na kućnoj utičnici, no u ovom slučaju ako punjač povuče snagu od 11 kW, prosječno električno vozilo se može napuniti od 0 do 100% za oko četiri i pol sata.

Punjači u rasvjetnim stupovima

Pilot projekt koji se trebao provesti u šest hrvatskih gradova tijekom 2023. godine, a ukupno bi trebalo biti postavljeno oko 2.000 punjača. U Buzinu je postavljen prvi testni punjač za električna vozila u stupu javne rasvjete u lipnju 2022. Snaga punjenja mu je 3,5 kW. Inače bi snage trebale varirati između 2 i 7,2 kW po punjaču.

AC Punjači

Namijenjeni su dopunjavanju vozila. Većina podržava punjenje do 22 kW, a oni koji podržavaju samo 11 kW će većinu električnih vozila dopunjavati sa samo 3,6 kW jer će ih puniti sa samo jednom fazom. U Hrvatskoj su tri najveće mreže punjača, ELEN (HEP), Hrvatski Telekom i Petrol, koji drže više od 80 posto punionica pa su najveće šanse da ćete upravo na njima puniti. Punjenje na AC punjačima se pokreće putem aplikacija u koje unosite broj kartice za plaćanje, uz iznimku nekoliko punjača koji su još besplatni.

Punjači Hrvatskog Telekoma aktiviraju se putem aplikacije e-Spots, ali i karticom koju možete kupiti u bilo kojoj poslovnici Hrvatskog Telekoma. ELEN punjači koriste istoimenu aplikaciju, dok je za Petrolove punjače potrebno instalirati aplikaciju OneCharge. Punjenje na većini ostalih punjača može se pokrenuti kroz aplikaciju Plugsurfing.

Za punjenje na AC punjačima ćete uglavnom morati imati svoj kabel. Ako vaš kabel podržava punjenje od 22 kW ili 7,2 kW (ne i 11 kW), trebat ćete jači kabel. Za vozila koja se pune na 3,6 kW ili na 11 kW, dovoljan je kabel koji provodi snagu do 11 kW.
Iznimke su Tesla ‘destination’ punjači te DC punjači koji uz DC nude i AC punjače jer oni dolaze sa svojim kablovima.

Punjači za električna vozila u Hrvatskoj

DC Punjači

Poznatiji i kao brzi punjači najčešće se nalaze na autocestama, iako ih puno već ima i u Zagrebu. Uglavnom su snage 50 kW, ali postoje i brojni ‘ultra-brzi’ punjači s još većom snagom.
Prvi jači punjač od 175 kW postavljen je u Vukovoj Gorici u smjeru Zagreba. Najbrži punjači u Hrvatskoj su IONITY punjači, dostupni na tri lokacije te svaki od 350 kW. Može ih se pronaći blizu Ikee kod Zagreba, u okolici Zadra, a treća se, najnovija lokacija s 4 punjača, nalazi u Istri u Okretima u blizini Istarskog ipsilona.

No ne mogu sva vozila iskoristiti tako veliku snagu pa će većina njih koristiti snagu od 80-150 kW što je dovoljno za otprilike 250-500 km autoputa u 30-45 minuta punjenja.
Do sada su u Europi postojala tri tipa brzih (DC) punjača: CHAdeMO, CCS i Tesla Type 2. Europska unija je donijela 2014. odredbu prema kojoj je standardni konektor za DC punjenje CCS te Type 2 za AC punjenje.

Budući da DC punionice isporučuju najveću snagu i omogućuju najbrže punjenje one su najčešće i najskuplje.

Tesla punjači

Vozači Tesla vozila mogu koristiti sve druge punjače ali imaju i svoju mrežu super punjača snage 120 do 150 kW i „destination“ punjača.

Aplikacija za mrežu punjača

Aplikacija PlugShare nudi interaktivnu kartu na kojoj prikazuje pozicije punionica električnih vozila diljem svijeta. Pomoću nje možete odabrati tipove punjača koje želite da vam se prikazuju na vašem putu i na taj način planirati punjenje.

Također postoji mogućnost ugradnje kućnih punionica za električna vozila, ali se prvo potrebno informirati o uvjetima i procesu.