Produženje vozačke dozvole poslije 65 godina

Produženje vozačke dozvole – Stariji od 65 godina u Hrvatskoj ne moraju obaviti liječnički pregled prilikom produljenja vozačke dozvole. Treba samo predati zahtjev i ona će automatski biti produljena za još 10 godina. Sva odgovornost stoga pada na vozače i liječnike koji bi trebali prijaviti MUP-u promjene u zdravstvenom stanju.

Iako se mnogi stariji vozači osjećaju jednako spremnima za sjesti za volan kao i prije 5 ili 10 godina, trebaju obratiti pozornost na neke znakove koji bi mogli ukazivati da to baš i nije tako. Njemačka Inicijativa za istraživanje Alzheimerove bolesti kreirala je upitnik za starije građane i savjetovala one koji su svakodnevno s njima kako bi lakše utvrdili jesu li sposobni upravljati automobilom.

stariji u voznji

 

Tako savjetuju starijim vozačima da se posavjetuju s liječnikom ako se ponekad gube u vožnji, kasne s reakcijama, ne čuju dobro motor ili druga vozila, osjećaju se nelagodno u vožnji, imaju problema s pomicanjem glave lijevo-desno. Također upozoravaju na problem ako im drugi vozači često trube u vožnji, ako postaju nervozni na cestama koje ne poznaju ili su umalo skrivili prometnu nesreću.

Savjeti za starije vozače

Članovima obitelji savjetuju da pripaze na to da li stariji vozač ima problema s primjećivanjem pješaka ili ostalih sudionika u prometu, ne koristi pokazivače smjera, staje na zelenom, vozi ekstremno sporo i nesigurno, dolazi preblizu drugim vozilima, gubi se na poznatim cestama, vozi u strahu, kasno reagira, pomiješa pedale ili se često nađe u opasnim situacijama.

S obzirom na to da na liječnički pregled moraju samo oni koji imaju neko ograničenje u vozačkoj dozvoli (primjerice nošenje naočala) svatko bi trebao realno za sebe procijeniti kad se ne osjeća sigurnim za volanom. Činjenica je da i mnogi stariji vozači koriste neke lijekove, koji su sami po sebi kontraindikacija za vožnju.

Svatko je pojedinac za sebe, ali motoričke, kognitivne i senzorne funkcije opadaju s godinama, pa je društvena odgovornost ovdje najvažnija.