Stariji od 65 godina u Hrvatskoj ne moraju obaviti liječnički pregled prilikom produljenja vozačke dozvole. Treba samo predati zahtjev i ona će automatski biti produljena za još 10 godina. Sva odgovornost stoga pada na vozače i liječnike koji bi trebali prijaviti MUP-u promjene u zdravstvenom stanju.

Iako se mnogi stariji vozači osjećaju jednako spremnima za sjesti za volan kao i prije 5 ili 10 godina, trebaju obratiti pozornost na neke znakove koji bi mogli ukazivati da to baš i nije tako. Njemačka Inicijativa za istraživanje Alzheimerove bolesti kreirala je upitnik za starije građane i savjetovala one koji su svakodnevno s njima kako bi lakše utvrdili jesu li sposobni upravljati automobilom.

stariji u voznji

Tako savjetuju starijim vozačima da se posavjetuju s liječnikom ako se ponekad gube u vožnji, kasne s reakcijama, ne čuju dobro motor ili druga vozila, osjećaju se nelagodno u vožnji, imaju problema s pomicanjem glave lijevo-desno. Također upozoravaju na problem ako im drugi vozači često trube u vožnji, ako postaju nervozni na cestama koje ne poznaju ili su umalo skrivili prometnu nesreću.

Članovima obitelji savjetuju da pripaze na to da li stariji vozač ima problema s primjećivanjem pješaka ili ostalih sudionika u prometu, ne koristi pokazivače smjera, staje na zelenom, vozi ekstremno sporo i nesigurno, dolazi preblizu drugim vozilima, gubi se na poznatim cestama, vozi u strahu, kasno reagira, pomiješa pedale ili se često nađe u opasnim situacijama.

S obzirom na to da na liječnički pregled moraju samo oni koji imaju neko ograničenje u vozačkoj dozvoli (primjerice nošenje naočala) svatko bi trebao realno za sebe procijeniti kad se ne osjeća sigurnim za volanom. Činjenica je da i mnogi stariji vozači koriste neke lijekove, koji su sami po sebi kontraindikacija za vožnju.

Svatko je pojedinac za sebe, ali motoričke, kognitivne i senzorne funkcije opadaju s godinama, pa je društvena odgovornost ovdje najvažnija.