Kao ozebao sunce… E, pa nekako tako smo svi zajedno čekali ljeto. Sada kada je ono tu u punom smislu te riječi, s njim dolaze i male ljetne tegobe. Jedna od njih je mučnina u automobilu, a kako je vrijeme godišnjih odmora i putovanja do udaljenijih destinacija, smatrali smo korisnim sa stručnjacima provjeriti što se novo nudi na tržištu lijekova protiv mučnine i kako doskočiti tom neugodnom problemu. Iako smo o tzv. bolesti putovanja već pisali, valja još jednom podsjetiti zašto uopće dolazi do osjećaja mučnine tijekom vožnje i koji su njeni osnovni simptomi.

– Kod nekih se osoba tijekom vožnje u automobilu, brodu ili u avionu javlja bolest vožnje, tzv. kinetoza, koja se očituje nizom neugodnih simptoma kao što su mučnina, povraćanje, vrtoglavica, a u težim slučajevima i malaksalost, hladan znoj i pad krvnog tlaka. Ova pojava posljedica je toga što se mozak ne može prilagoditi oprečnim informacijama koje dobiva iz očiju i vestibularnog sustava (sustav za ravnotežu u unutarnjem uhu), i normalna je, jedino što izaziva nelagodu – objašnajva nam stručno mag. pharm. Melita Petrović i savjetuje što treba poduzeti da se ti simptomi izbjegnu ili barem smanje:

– Prije puta treba izbjegavati obilne obroke, začinjenu i masnu hranu te alkohol. U vožnji je dobro usmjeriti pogled na jednu stalnu točku ili zatvoriti oči, što manje micati glavom i tijelom, usredotočiti se na disanje i, ako je moguće, otvoriti prozor kako biste imali svježeg zraka, a bilo bi dobro da možete zaspati. Mučninu može smanjiti i žvakanje gume za žvakanje, a ako osjetite glad, jedite suhe krekere ili mali hranjivi obrok, primjerice voćne pločice, i osigurajte si dovoljno tekućine (voda, čaj ili prirodni voćni sok). Ipak, nekim osobama ti jednostavni savjeti o ponašanju tijekom vožnje ne mogu umanjiti tegobe. U tom slučaju na tržištu postoji cijela paleta lijekova kojima se može doskočiti tom problemu.

– Ako su tegobe takve da ih ne možemo riješiti nefarmakološkim mjerama, može se uzeti lijek dimenhidrinat – može se nabaviti bez recepta (pod zaštićenim imenom Dramina ili Aviomarin). Tabletu treba progutati s dovoljno tekućine (najbolje s vodom), nakon obroka, pola sata prije vožnje, te ponoviti, ako je potrebno, kod dužih putovanja, nakon 4 do 6 sati. Odrasli i djeca starija od 14 godina uzimaju 50 -100 mg (1 do 2 tablete) svakih 4 do 6 sati po potrebi, ne više od 400 mg na dan. Doza za djecu u dobi 5 do 6 godina je 25 mg (1/2 tablete), i to svakih 6 do 8 sati po potrebi, ne više od 75 mg na dan, a za djecu 7 do 14 godina 25 do 50 mg (1/2 – 1 tableta) svakih 6 do 8 sati po potrebi, ne više od 150 mg na dan. Lijek nije namijenjen djeci mlađoj od pet godina – kaže mag. pharm. Melita Petrović. Zanimalo nas je smije li lijekove protiv mučnine uzimati sam vozač ako pati od mučnine.

– Dimenhidrinat može izazvati nuspojave kao što su pospanost, vrtoglavica, zamagljenje vida, poremećaj koordinacije, i tako značajno utjecati na psihofizičke sposobnosti pa ga ne smiju uzimati osobe koje upravljaju vozilima – govori stručnjakinja te navodi još niz osoba koje ne smiju uzimati lijekove protiv mučnine i povraćanja:

– Osobe koje imaju akutni astmatski napadaj, konvulzije (epilepsija, eklampsija), teži oblik hipertrofije prostate, kao ni djeca mlađa od pet godina ne bi smjeli uzimati lijekove koji sadrže dimenhidrinat. Ne preporučuje se ni trudnicama (u zadnjem tromjesečju trudnoće može izazvati prijevremene kontrakcije) i dojiljama. Zbog mogućih interakcija s drugim lijekovima, na oprezu bi trebali biti i pacijenti koji uzimaju neke vrste antibiotika, antidepresiva, antipsihotika. Tablete su, naravno, sredstvo koje je najraširenije i kojem se nekako okrećemo po navici. No postoji i niz alternativnih sredstava kojima si možemo pomoći. 

– Umjesto tablete možemo staviti narukvicu protiv mučnine koja djeluje po principu pritiska na akupresurne točke i tako pomaže u otklanjanju simptoma. Može pomoći i skopolaminski flaster, namijenjen je samo odraslima i može se nabaviti samo na recept. Flaster se zalijepi iza uha (barem 8 sati prije polaska na put) i postupno otpušta lijek koji sprečava osjećaj mučnine tijekom putovanja, no moguće su nuspojave: suha usta, zamagljen vid, pospanost i smanjena pozornost – napominje mag. pharm. Melita Petrović.

Kad je riječ o najosjetljivijoj skupini – djeci – stručnjakinja savjetuje:

– Mnogo djece svih uzrasta teško podnosi vožnju automobilom, brodom ili avionom i osjećaju nelagodu praćenu osjećajem mučnine, pa i povraćanjem. Za djecu stariju od 5 godina prikladne su tablete (u odgovarajućoj dozi), ili narukvice, a na tržištu postoji i biljni preparat u obliku lizalice. Savjetujte se s pedijatrom koji će preporučiti tablete protiv mučnine.

Odgovori