Za podizanje koncentracije i sigurnije putovanje na vatu nakapajte nekoliko kapi lavande ili eukaliptusa, a mučninu će ublažiti duboko disanje i fiksiranje pogleda.

Ako vas putovanja čine nervoznima, na maramicu nakapajte ulje lavande i geranija. Kada osjetite potrebu, udahnite nekoliko puta, savjetuje Petra Brzović, aromaterapeutkinja i suradnica portala Zdravakrava.hr.

Kako biste na godišnjem odmoru bili bezbrižni i uživali u svakom trenutku, bit će dovoljno ponijeti samo nekoliko bočica eteričnih ulja: paprenu metvicu, lavandu, čajevac, eukaliptus i geranij, đumbir, citronelu i pačuli. Eterična ulja paprene metvice i đumbira umiruju mučnine na putovanju.

– Kapnite kap paprene metvice na kockicu šećera i polagano rastopite u ustima ili kapnite dvije kapi eteričnog ulja đumbira na maramicu te polako udišite – savjetuje aromaterapeutkinja Brzović i napominje da se prije oralnog uzimanja eteričnih ulja savjetujete sa stručnjacima.

Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu koncentraciju.

Kako biste si olakšali vrijeme koje provodite u gužvi na cesti, kapnite po kap lavande, eukaliptusa ili paprene metvice na nekoliko komadića vate i rasporedite po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez – savjetuje aromaterapeutkinja Brzović. 

Kako vam mučnine ne bi uništile početak godišnjeg odmora, pokušajte držati oči zatvorene tijekom vožnje što dulje možete. Tako mozak ne prima vizualne informacije pa ih ne može uspoređivati s onima iz unutarnjeg uha, a time sprečavate mučninu. Pomoći će i ako stavite sunčane naočale. No ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog proturječnih signala koje mozgu šalju oči i unutarnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje.

U sprečavanju ovih neugodnih simptoma pomaže i duboko disanje, pokazalo je američko istraživanje. Kako mučnina često pogađa djecu, tijekom vožnje ključno je skrenuti im pozornost, primjerice, igrama, slušanjem glazbe ili gledanjem kroz prozor uz minimalne pokrete. Prije puta jedu se mali i lagani obroci, a piju se samo prirodni sokovi ili voda.

Ako tijekom dugotrajnog sjedenja u automobilu, vlaku ili autobusu patite zbog natečenih i umornih nogu, pomoći će eterično ulje lavande. Pripremite vlažnu kompresu s pet kapi eteričnih ulja lavande i paprene metvice ili eukaliptusa i spremite je u plastičnu vrećicu. Kad osjetite da su vam noge otečene i teške nakon putovanja, stavite kompresu na stopala i gležnjeve te lagano izmasirajte prema listovima s obiju strana.

Umjesto kompresom noge možete izmasirati pripremljenim baznim uljem u koje ste dodali eterično ulje lavande ili eukaliptusa (imajte na umu da na 100 ml baznog ulja ide 20 kapi eteričnih ulja). Kako biste se tijekom putovanja zaštitili od bakterija i virusa, dodajte nekoliko kapi lavande, čajevca i eukaliptusa na maramice kojim ćete obrisati površine s kojima ćete dolaziti u kontakt jer ta ulja imaju izuzetno baktericidno djelovanje. Kako biste djeci olakšali boravak na novom i nepoznatome mjestu, ponesite ulja koja ste prije puta rabili kod kuće. Nije loše nekoliko dana prije odlaska na put kod kuće rabiti ulje koje namjeravate ponijeti na putovanje.

Kada stignete na odredište, kapnite nekoliko kapi odabranog ulja po sobi, okupajte se te okupajte dijete u kupki u koju ste dodali to ulje. Bit ćete iznenađeni kako će se lako i brzo smiriti u ugodno svježoj i mirisnoj sobi koja miriše baš kao ona kod kuće.

Ograničite kretanje tijekom puta

Kako biste izbjegli mučnine na putu, sjedite na prednjem sjedalu u automobilu, kraj krila u avionu, na sredini broda ili u prednjem dijelu vlaka. Tako ćete biti u najstabilnijem dijelu i teže će doći do mučnine.

Mučnine su gore uz čitanje i snažne mirise

Ako ste skloni mučninama tijekom putovanja, izbjegavajte čitanje. Djeca neka izbjegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospješiti mučninu. Također, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise poput mirisa za auto.

Dovoljno zraka potrebno je za put bez mučnina

Automobil prije puta obvezno očistite i prozračite. Tijekom putovanja otvorite prozor nekoliko puta ili stanite i kratko ga prozračite. Kako biste smanjili mogućnost pojave mučnine, važno je udisati svjež zrak što više i češće možete.

Pomažu i topli napici te sok od jabuke

Ako vas ulovi mučnina, popijte malo toplog čaja. Topli napici bolje sjedaju na nadražen želudac nego hladna voda. Prije odlaska na put popijte čašu soka od jabuke jer ćete tako tijelu dati šećera koji bi trebao olakšati put.

Odgovori