Zakon o sigurnosti prometa na cestama od ljeta 2019. obavezuje liječnike da prijave promjene zdravstvenih stanja svojih pacijenata koja mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilom. Ne učine li to, prijete im novčane kazne. No, neka zdravstvena stanja kontradiktorna su sigurnoj vožnji i bez da policija i liječnik urgiraju.

Novi zakon o sigurnosti prometa na cestama

Prema podacima MUP-a, u 2019. oduzete su 3.633 vozačke dozvole. Od tog broja, 14 ih je oduzeto zbog različite ocjene zdravstvene sposobnosti, 965 zbog ograničene zdravstvene sposobnosti, 681 zbog zdravstvene nesposobnosti, te čak 1.973 zbog neobavljenog izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda. Usporedbe radi, 2018. je oduzeto 1.893 vozačke dozvole, što pokazuje trend pojačanog monitoringa od strane liječničke struke, no dijelom i strah liječnika od neosnovanih prijava. Oko toga koje se zdravstvene promjene trebaju prijavljivati, MUP i liječnici spore se mjesecima.

lijekovi u vožnji

Kako ne bi ostali bez vozačke dozvole, osobe nakon srčanog ili moždanog udara moraju proći specijalističku obradu s ciljem procjene njihove daljnje sposobnosti upravljanja osobnim vozilom.

Trajnom ili privremenom oduzimanju vozačke dozvole nerijetko ‘kumuje’ oslabljeli vid, a najčešće je riječ o glaukomu, katarakti i srodnim starosnim promjenama. Mrena je posebno opasna za starije vozače. Pada im vidna oštrina, čak i ispod 50 posto, a tada uzrokuje i zamagljen vid. Posebno je opasna za vožnju u sumrak i noću.

Noćna vožnja

Vozačka može biti oduzeta ili odbijena za izdavanje ako vozač pati od poremećaja spavanja, bolesti živčanog sustava, apneje, bolesti organa vida koje nisu uspješno korigirane, bolesti organa sluha i ravnoteže, bolesti srca i krvnih žila, neregulirane šećerne bolesti, bubrežnih bolesti…

vožnja lijekovi liječničko odobrenje

Psihoze, primjerice, iskrivljuju stvarnost, oboljeli čuju glasove ili misle da ih netko proganja, i stoga predstavljaju opasnost u prometu. Ovaj tip oboljenja liječi se antipsihoticima, a uspjeh ovisi o brojnim faktorima. Dok se ne dovedu pod kontrolu, osoba ne smije biti za volanom.

Srčane aritmije sa sinkopom (nesvjesticom), kao i epilepsija izazivaju poremećaje svijesti i time predstavljaju potencijalnu opasnost na cesti. Epilepsiju može izazvati bljeskanje svjetala ili zvukovi, pa prije sjedanja za volan oboljeli moraju biti na učinkovitoj terapiji.

Ograničenja sposobnosti su prvenstveno vremenska (nerijetko jedna ili pet godina), odnosno uključuju različita pomagala, poput vidnih (naočale) ili slušnih (uređaji za poboljšanje sluha) te prilagođeno vozilo.

Oduzimanje vozačke dozvole može biti trajno ili privremeno. U 2018. liječnici su poslali MUP-u 1.022 obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenata, dok je u 2019. bilo čak 9.967 prijava. Od toga je MUP zaprimio čak 8.083 obavijesti nakon 1. kolovoza, kad je novi zakon stupio na snagu.