Svoj dom često uzimamo zdravo za gotovo, pa nas iznenadni kvarovi i problemi dočekuju nespremne. Iako svatko od nas vjerojatno zna gdje se nalazi kutija s osiguračima i gdje se nalazi glavni ventil za vodu, kada dođe do većih kvarova i hitnih popravaka, nekad jednostavno moramo pozvati majstora. Od hitnih popravaka vrata, preko problema sa cijevima ili sustavom grijanja, važno je brzo reagirati kako ne bi došlo do veće štete. Mnoge popravke možete napraviti i sami, a mi vam donosimo najčešće kvarove u domaćinstvima koje sami možete popraviti ili privremeno sanirati da ne dođe do veće štete.

Električne instalacije – kvarovi i kako ih izbjeći?

Najčešće posljedice oštećenja električnih instalacija je nestanak struje, ali može doći i do požara ili strujnog udara. Često su uzroci stari i neispravni kućni aparati kod kojih zbog starenja ili oštećenja može puknuti izolacija i to može izazvati strujni udar. Stoga, da biste spriječili ovakve probleme, vodite računa o električnim instalacijama u svom domu. U slučaju oštećenja, preporučamo vam da pozovete iskusnog električara ili Pomoć u kući ORYX Asistencije kako biste spriječili po život opasne radnje.

Vodovodne instalacije – kvarovi i kako ih izbjeći?

Kvarovi na vodovodnim cijevima su jako nepredvidivi i uglavnom se radi o izlijevanjima uslijed pucanja cijevi. Vanjske cijevi na dubini manjoj od 1.5 – 2m u zemlji, te cijevi koje zimi dugo ne koristite (kao primjerice u vikendicama) mogu se zalediti. Voda se širi zaleđivanjem i cijevi lako mogu puknuti. Stoga vam preporučamo da ako je moguće iz sustava ispustite vodu, te otvorite sve slavine i ventile kako se suvišak vode ne bi zadržavao i ledio unutar cijevi. Ako niste u mogućnosti pustiti vodu iz sustava, svakako izolirajte cijevi s poliuretanskom pjenom, staklenom vunom, stiroporom, bazaltnim izolatorima i sl.

U slučaju da dođe do pucanja cijevi i izlijevanja vode iz nje, znajte gdje se nalazi glavni ventil vode i zatvorite ga. U lakšim slučajevima bit će potrebno zamijeniti ventile ili gumice, ali nekad će trebati potpuno zamijeniti dio cijevi, u kojem slučaju nazovite vodoinstalatera.

najcesci kvarovi u domu - voda

Kanalizacijske cijevi – začepljenje, odštopavanje i kako to spriječiti?

Kanalizacijske cijevi se najčešće mogu začepiti, posljedica može biti ili izlijevanje sadržaja ili pucanje cijevi. Da biste spriječili ove kvarove, važno je adekvatno održavati i čistiti instalacije. Najčešći problem s kuhinjskim odvodima nastaje jer se u njih sipa mast, ostaci hrane i talog kave. U kupaonicama do začepljenja najčešće dolazi zbog bacanja higijenskih uložaka i uložaka, dok se podni sifon često začepi zbog ostataka dlaka i mrtve kože, kao i sredstava za čišćenje sapuna i praha. U specijaliziranim prodavaonicama može se kupiti sredstvo za odštopavanje, koje prema uputstvima možete ostaviti da djeluje cijelu noć te onda ujutro obilato isprati s kipućom vodom. Znajte da hladna voda u kombinaciji sa sapunom, dlakama i uljnim nečistoćama jako brzo može začepiti svaki odvod, pa nek vam uđe u naviku svakih mjesec, dva, ovisno o učestalosti upotrebe, odštopate odvod kako ne bi došlo do većeg problema. U tom slučaju na raspolaganju vam je usluga ORYX Asistencije Pomoć u kući, u sklopu koje imate vodoinstalaterske popravke.

Sustavi grijanja – kvarovi

Dolaskom hladnijih dana i početkom sezone grijanja, često se serviser traži povećalom jer nam radijatori mogu popucati, procuriti ili jednostavno neučinkovito i nejednako grijati. Ako radijator pucketa pri grijanju, obično je to bezopasna pojava koja samo ukazuje na to kako temperatura raste na početku grijanja. Ako je jedan dio radijatora topao, a drugi hladan, problem je u prijenosu topline jer voda ne cirkulira kroz radijator.

5 najčešćih problema s radijatorima

Prozori i vrata – oštećenja i što napraviti

Staklo na prozorima i vratima je najosjetljiviji dio stambenog prostora i stoga ne čudi što se lako može razbiti. Od dječje igre i lopte koja je otišla u neželjenom pravcu, do ozbiljnijih situacija kad propuh ili oluja razbiju staklo. Nije isključeno da razbijeno staklo bude rezultat (pokušaja) provale u dom. Bez obzira na uzrok, razbijeno staklo trebate ukloniti što je prije moguće kako bi se izbjegle neželjene ozljede. Nazovite staklara, a mjesto osigurajte s najlonom i ljepljivom trakom. Ako je oštećenje veliko, možete koristiti i ceradu kako bi se stvorila barijera između vanjskog i unutrašnjeg prostora.

najcesci kvarovi u domu - staklo

Brave – kvarovi i kako ih brzo riješiti

Vrata našeg doma često mogu biti prva „žrtva“ zlonamjernih radnji. Od krađe ključeva do uništene brave, treba uzeti u obzir da provala često ošteti okvire vrata, a jedino rješenje je bravar koji će profesionalno otkloniti kvar i omogućiti vam da ponovo uđete u vaš životni prostor.

Neke poslove zabavno je i poučno sam raditi, dok neke ipak ostavljamo profesionalcima. Stoga ugovorite paket ORYX Asistencije s proizvodom Pomoć u kući i mirno spavajte, znajući da je vaš dom uvijek u dobrim rukama.