Glavni izvor zabave i informacija u autu više ne mora biti radio, već pametni telefon koji uz jedan klik otvara pristup cijelom svijetu.

Glazba je mnogim vozačima jedna od ključnih komponenti svake vožnje, radilo se tu o dnevnom odlasku na posao ili putovanju preko pola države kako bi se odmorili. Ako se sami vozimo, uz glazbu nam vrijeme brže prolazi, a svako dugo putovanje lakše se prebrodi. Nekad smo ovisili samo o radiju i onome što se pušta na određenoj stanici, pa su česte bile frustracije zbog potrage za signalom ili rasprave oko odabira glazbenog urednika. S godinama smo u automobilima nagomilali pretince pune CD-a s različitim miksevima za različita putovanja.

Svaki član obitelji imao je svoj CD, no kako tehnologija napreduje, sve je veći broj onih koji se ne mogu sjetiti kad su zadnji put ubacili CD u player u autoradiju. Zahvaljujući napretku mobilnih tehnologija sve manje ovisimo o onome što nam nudi radio u automobilu, a otvara nam se sloboda u obliku mnogobrojnih aplikacija koje će nas zabaviti svakim zamislivim ritmom. Tako i kad odemo daleko od doma preko raznih aplikacija možemo svoju lokalnu postaju slušati online i uživati u šalama najdražeg voditelja. Preko Bluetootha koji je sve rašireniji dio opreme u autu lako ćemo reproducirati cijelu fonoteku koju sada nosimo na mobitelima. Sve je veći broj onih koji više ni ne skidaju pjesme direktno na svoje uređaje već koriste razne streaming servise poput Deezera ili Spotifyja koji im omogućuju pristup milijunima pjesama.

Oni koji pak i dalje slušaju radio često će tijekom vožnje naići na pjesmu kojoj ne znaju ime ili izvođača, a tad je od velike pomoći Shazam koji će vam nakon nekoliko sekundi reći sve o toj pjesmi.

Audible

Android, iOS, Windows

Ljubitelji knjiga koji moraju voziti moći će uz Amazonov servis Audible tijekom vožnje preslušavati brojne književne hitove. Audible nudi više od 180.000 naslova na prodaju i to na raznim jezicima, ali većina je na engleskom. Naravno, preko raznih stranica možete doći i do besplatnih audioknjiga. Među poznatijima su Open Culture ili lektire.skole.hr na kojoj su brojni klasici domaćih i stranih autora koje su čitali poznati hrvatski glumci.

Deezer

Android, iOS, Windows

Deezer je jedan od najpopularnijih servisa za streaming glazbe u kojem možete neograničeno slušati svu glazbu bilo kad i bilo gdje, a nudi vam se oko 40 milijuna pjesama i žanrova iz cijelog svijeta, pa ćete vrlo lako naći i odgovarajuću listu za svaku vožnju – bio to kratki izlet ili putovanje na skijanje. Nakon promotivnih mjesec dana, Deezer plaćate 53 kune mjesečno ili 79 kuna ako se odlučite za paket koji može koristiti šest profila.

Google Play Music

Android

Google Play Music vam omogućuje da tri mjeseca besplatno slušate glazbu, nakon čega ćete njihov servis plaćati 65 kuna mjesečno. Osim pristupa golemoj kolekciji glazbe, kroz njihovu aplikaciju možete slušati i glazbu koji imate pohranjenu na svom telefonu i to do 50.000 pjesama iz privatne fonoteke. Pretplatnicima nude 35 milijuna pjesama, a glazbu možete preuzeti i slušati offline, dok je bonus što pritom nećete imati reklame.

Pocket Casts

Android, iOS

Pocket Casts je jedan od najpopularnijih playera za praćenje podcasta, koji je osvojio i niz nagrada. Aplikacija je načelno besplatna, ali nakon 14 dana probe, od vas će jednokratno zatražiti da platite 65 kuna. Sve kanale koje pratite ovdje, imat ćete uvijek ažurirane, a sustav preporuka nudit će vam i nove sadržaje koje možete otkriti i dodati u listu za preslušavanje dok se vozite na posao ili prema svom zimskom odredištu.

Shazam

Android, iOS

Kad se vozimo ujutro na posao i čujemo super pjesmu baš nam i nije jednostavno tražiti o čemu se radi, a kasnije najčešće zaboravimo o kojoj se pjesmi radilo. Zahvaljujući Shazamu i sličnim aplikacijama, u trenu možemo saznati koja pjesma trenutno svira na radiju. Strane će prepoznati bez teškoća i u raznim izvedbama, a sve su bolji i s domaćim pjesmama. Sve što otkrije za vas imat će i spremljeno na listi pjesama.

TuneIn

Android, iOS

To što ste otišli na odmor ili putujete u automobilu ne znači da se trebate odreći vaše omiljene lokalne stanice. Uz TuneIn, koji je jedna od najpoznatijih aplikacija za slušanje online radijskih postaja, vaša stanica će u svakom trenutku biti uz vas. Radijske stanice možete pretraživati po temama, a ono što aplikacija nudi je i preslušavanje podcasta i drugih online audio emisija ili njihovo emitiranje za više od 60 milijuna korisnika TuneIna.

Odgovori