Kako biste spriječili ili ublažili zdravstvene tegobe koje se mogu javiti dok vozite ili ste suputnik u vozilu, poput raširene bolesti vožnje koju karakterizira vrtoglavica uzrokovana kretanjem, zatim mučnina, povraćanje, pretjerano znojenje i pad tlaka, mogu pomoći i blagodati alternativne medicine. Prije tisuću godina sva medicina bila je alternativna. Konvencionalna medicina kakvu poznajemo danas tada nije postojala. Najstarija medicina na svijetu ajurveda, drevna indijska znanost o zdravlju i životu, uključuje, između ostalog, i primjenu ljekovitih biljaka i masažu, pa otud potječu i aromaterapija i akupresura o kojima ćemo ovdje govoriti. Aromaterapija, dio fitoterapije, opisuje se kao kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja duha, tijela i uma te liječenja i prevencije bolesti. Eterična ulja su organske supstance iz lakohlapljivih tekućina biljaka te pomažu vra- ćanju ravnoteže tijela bez štetnih nuspojava ili proizvoda baziranih na kemikalijama.

Praktična su, brzo djeluju i lako ih je upotrebljavati. Njima možete ispuniti svoj radni ili životni prostor ili ih jednostavno ponijeti sa sobom u džepu. Krećete na put, a muči vas bolest vožnje? Vrlo si jednostavno možete pomoći ako nakapate pet kapi eteričnog ulja komorača ili đumbira na papirnatu maramicu. Nekoliko puta duboko udahnite i tako ćete na brz način ublažiti simptome. Nekoliko sati prije putovanja preporučuje se masirati prsa i gornji dio leđa mješavinom bademova biljnog ulja od deset mililitara u koje ste nakapali dvije do tri kapi eteričnog ulja metvice. Cimet se u aromaterapiji koristi kao fizič- ki i emocionalni stimulans. Dokazano je da smanjuje uspavanost, razdražljivost, napetost u mišićima i bol, dok s druge strane smiruje i čini vas manje frustriranima dok ste za volanom. Stoga će vam miris cimeta u vozilu pomoći da se bolje koncentrirate i tako će smanjiti mogućnost pogreške tijekom vožnje.

12 prirodnih lijekova sadrži kutija s homeopatskom prvom pomoći za hitne intervencije

Aromaterapiju cimetom koristite tijekom dugih vožnji ili kada za volan sjednete umorni, pod stresom ili pritiskom. Sličan učinak ima i osvježavajući miris peperminta i eukaliptusa. Djeluje energetski te tako pomaže da budnost, kao i koncentracija dok vozite, ne padne. Stoga su mirisi mentola idealan suputnik za duga putovanja. Dokazano je da smanjuju broj prometnih nesreća s fatalnim posljedicama na autocestama jer zbog svojeg djelovanja smanjuju mogućnost pogreške u vožnji. Osim što pomažu u borbi protiv depresije i poboljšavaju imunitet, arome citrusa poboljšavaju pamćenje, vraćaju bistrinu uma i pročišćuju duh (limun) te podižu raspoloženje uma i tijela i donose radost i mir (naranča). Od svih ulja koja se koriste u aromaterapiji, lavandino najbolje opušta i otpušta mentalni stres te smanjuje anksioznost pa će vam zbog toga uvelike pomoći da ostanete fokusirani i izbjegnete greške za upravljačem. Budnima i koncentriranima održat će vas i jasmin.

Fini miris toga cvijeta odagnat će živčanu iscrpljenost, smiruje, podiže duh i opušta, a istraživanja su dokazala da smanjuje mogućnost pogreške za trideset posto – dovoljan razlog da vaše vozilo odiše aromom jasmina! Bolest ili nezgoda mogu vas zateći bilo gdje. Što ako se to dogodi na putovanju, dok ste u automobilu, avionu ili na brodu? Ovdje može pomoći homeopatija, metoda alternativne medicine čije je pravilo “slično se liječi slič- nim”. Homeopatija nastoji kod bolesne osobe stimulirati vlastiti prirodni kapacitet samoizlječenja, a homeopatski proizvodi djeluju tako da pomažu u samoobrani organizma. Danas postoji široki izbor prirodnih homeopatskih lijekova, a neki su namijenjeni upravo suzbijanju bolesti vožnje. Kod osoba kojima je balans unutarnjeg uha narušen gibanjem automobila, broda i slično, postoje homeopatski lijekovi koji mogu ublažiti simptome. Uzimaju se jedan sat prije početka vožnje, a zatim ovisno o težini poteškoća svakih trideset minuta ili rjeđe. Tabacum C 6 daje se kod vrlo jake muč- nine koju pogoršava micanje očiju i najmanje pokretanje tijela. Nux Vomica C 30 pomoći će osobama koje imaju veliku potrebu za povra- ćanjem, a nikako ne mogu povratiti. Putnička dijareja jedan je od najneugodnijih simptoma koje može stabilizirati Chinac 6 – homeopatski lijek koji se uzima svaki sat do maksimalno deset granula na dan.

Za sve ove tegobe i za još puno sličnih ipak postoji rješenje koje može biti pri ruci upravo kad zatreba: kutija s homeopatskom prvom pomoći koja sadrži pripravke za hitne intervencije. U njoj se nalazi dvanaest lijekova koji služe za mučnine, ozljede, nesvjestice, opekline, alergije na ubode insekata, povišene temperature, uganuća, trovanja, ukratko za sve što vas može zadesiti kad se najmanje nadate, naročito za putovanja. Ponekad su homeopatski lijekovi iz ove grupe toliko učinkoviti da mogu spasiti život. No, da biste mogli koristiti ove pripravke, potrebno je dobro se naoružati znanjem. Homeopatski lijekovi nisu poput alopatskih, a način uzimanja individualan je i ovisan o tijeku bolesti. Potrebno je stoga konzultirati se s homeopatom prije primjene. Najbolji je način proći kroz kratki tečaj homeopatske prve pomoći, tijekom kojega ćete saznati sve detalje i važne napomene o upotrebi ovih posve prirodnih, a često spasonosnih lijekova.

Akupunktura liječi sve, pa i stres i kronični umor

Starokineska metoda liječenja zabadanjem igala u određene točke na koži priznata je 1978. kao službena

Dio alternativne medicine je i akupunktura, starokineska metoda liječenja i uspostavljanja ravnoteža chija, odnosno vitalne energije koja struji kroz organizam, uz pomoć igala koje se zabadaju u određene točke na koži. Riječ je o jednoj od glavnih metoda tibetanske i indijske ajurvede (neki autori smatraju da akupunktura i potječe iz ajurvedske medicine). Drevni kineski liječnici smatrali su da životna energija prolazi kroz tijelo preko dvanaest crta, odnosno meridijana. U Kini akupunktura datira od 1. tisućljeća pr. Kr., a smatra se da se u Euroaziji primjenjuje od brončanog doba. Pretpostavlja se da je u Europi postala poznata zahvaljujući trgovcima na putu svile, a njena primjena proširila se u prošlom stoljeću, kad je nakon pobjede kulturne revolucije došlo do otvaranja Kine prema Zapadu. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu kao službenu metodu 1978. godine i sastavila listu bolesti koje se uspješno tretiraju tom metodom: sportske povrede, išijas, reumatski artritis, glavobolje, migrene, stres, kronični umor, neuroze, hipertenzija i hipotenzija, rinitis, alergije, bronhitis, astma, upale sinusa, šum u ušima – tinitus, itd. Za tretiranje mnogih bolesti koristi se ušna akupunktura jer je uho samostalni mikrosustav koji djeluje na cijelo tijelo. Akupunktura, između ostalog, djeluje tako da se tijekom tretmana oslobađa endorfin, prirodno djelujući neuropeptid koji se veže za receptore boli u mozgu te ima izrazito analgetsko djelovanje.

Čaroban pritisak točke na zapešću

Akupresura, drevna tehnika tradicionalne kineske medicine kod koje se pomoću pritiska prstiju djeluje na određene akupresurne točke na tijelu čime se ponovno uspostavlja ravnoteža, može trenutno olakšati simptome bolesti putovanja. Nekoliko je točaka na kojima akupresurnim djelovanjem može doći do olakšanja, pa čak i potpunog uklanjanja osjećaja mučnine, a najvažnija je ona na zapešću. Postavite zajedno tri prsta i stavite ih na unutarnju stranu zgloba. Pritisnite jednim prstom – pritisak mora biti snažan, ali ne toliko da predstavlja neugodu. Pritisak na tu točku mora se provoditi i na jednoj i na drugoj ruci, sve dok mučnina ne popusti.

Odgovori