Autoosiguranje u Hrvatskoj je obavezno, dok je s kaskom druga stvar. Ipak, razmislite li logično – kasko je nešto što nije pametno preskočiti. Naime, skrivite li prometnu nesreću, obavezno autoosiguranje pokriva štetu na drugom automobili dok štetu na vlastitom pokrivate sami – ili kasko, a upravo to predstavlja jednu od prednosti kasko osiguranja.

Mnogi odluče zažmiriti na kasko jer nije baš jeftino. Prije se kasko osiguranje većinom povezivalo s novim vozilima iz razloga što su novi automobili prepuni elektronike, te već pri manjem sudaru mogli biste biti jako zahvalni što ga imate. Štete već pri sudaru od 30 km/h, što je izlazak s parkirališta, mogu biti nekoliko tisuća eura jer je velika vjerojatnost da će stradati neki od senzora.

Međutim, kako se trendovi na tržištu mijenjaju te se sve više kupuju rabljeni automobili, mnogi se pitaju isplati li se uzeti kasko i za polovne automobile.

Prednosti kasko osiguranja

Kasko osiguranje, ovisno o ugovorenoj polici, može vam pokriti štetu nastalu elementarnim nepogodama, provalom u automobil, oštećenjima na limu ili kamenu koji je razbio vjetrobransko staklo. Jedna od prednosti kasko osiguranja je to da ga možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i mogućnostima, a pokrit će štetu čak i u slučajevima kada ste vi krivi.

Možete birati između pune kasko police koja nudi pokriće od svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog vozila ili djelomične police koja pruža pokriće od grupa najčešćih rizika. Bez obzira koju policu odabrali, također možete ugovoriti jedno ili više dopunskih pokrića.

Prema procjenama stručnjaka za osiguranje i ekonomskih analitičara, materijalna šteta od prometnih nesreća veća je od osam milijardi kuna, odnosno 2,3 posto hrvatskog BDP-a, navodi MUP. Prema njihovom posljednjem Biltenu o sigurnosti cestovnog prometa iz 2022., u godini prije (2021.) bilo je 22.307 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Tako da je svakako preporuka da se uzme i za rabljeno vozilo kasko osiguranje i to ako ne punu kasko policu uzmite djelomično kasko za pokriće štete na polici obveznog auto osiguranja a koja će vas koštati nešto više ali ćete u slučaju nepredvidivog događaja (tuča, nalet na životinju, odron stijene) ostvariti značajnu uštedu.

prednosti kasko osiguranja

Cijena kasko osiguranja

Ovaj faktor sigurno ne spada pod prednosti kasko osiguranja. Pri određivanju cijene, glavni parametar je novo nabavna vrijednost vozila, obzirom na to da se u slučaju štete dobiva odšteta u vrijednosti novih, a ne rabljenih dijelova. Na cijenu će utjecati i snaga motora, starost te ostale karakteristike vozila, dob vozača, povijest nezgoda, kao i stečeni bonus koji se za svaku godinu bez štete povećava do maksimalnih 50 posto.

Na cijenu osiguranja može utjecati i franšiza jer kasko polica gotovo uvijek sadrži i franšizu. Franšiza se odnosi na sudjelovanje osigurane osobe u naknadi štete i to po unaprijed definiranom iznosu. Konkretno to znači da ako je na vozilu procijenjena šteta ukupne vrijednosti 3.000 eura a franšiza unutar kasko police je ugovorena na 500 eura, osiguravajuće društvo će platiti štetu u iznosu od 2.500 eura dok će vlasnik vozila participirati u trošku podmirenja štete u iznosu od 500 eura. To je u slučaju ugovorene franšize u apsolutnom iznosu a možete ugovoriti i u postotku iznosa osiguranja ili iznosa štete.

Osim što će vam uz franšizu visina premije biti nešto manja, franšizom se zapravo želi utjecati na to da se osiguranike potakne da više paze u prometu i na svoje vozilo, ali i kako bi se prevenirali mogući pokušaji prijevara osiguravajućih kuća.

Franšiza može biti obavezna odnosno ugovorna ili dobrovoljna franšiza za učestale štete.

Kod obavezne franšize imate pravo na punu isplatu prve štete a kod prijave slijedeće štete dolazi do novčanog partnerstva kod kojeg dio plaća osiguravajuće društvo a dio korisnik. S druge strane dobrovoljna franšiza podrazumijeva iznos sudjelovanja u samo jednoj šteti koju korisnik može samostalno odabrati prilikom ugovaranja kasko police te je ovdje cijena dobrovoljne franšize uvijek fiksna.

I na kraju, obratite pozornost na slijedeće prilikom ugovaranja kasko police osiguranja:

  • Odaberite pokrića za one rizike kojima ste najčešće izloženi a od kojih se želite zaštititi s tim da imajte na umu da su tuče sve češće obzirom na klimatske promjene
  • Obratite pozornost ugovarate li kasko policu u apsolutnom iznosu ili na postotak iznosa osiguranja odnosno premijske svote
  • Prilikom odabira franšize obratite pozornost na odabir police kasko osiguranja koja istovremeno ne primjenjuje i dobrovoljnu i obveznu franšizu