Većina vozač koristi mirise i osvježivač zraka kako bi neutralizirali cigarete i ostale neželjene mirise. Osvježivač sadrže kemikalije te mogu štetiti zdravlju, iako proizvođač tvrde da je riječ malim količinama. Naime, treba uzeti u obzir dugotrajno izlaganje.

Mirisne tvari mogu biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Kod nekih ljudi izazivaju smetnje ili zdravstvene tegobe. Osvježivač se ne bi smjeli koristiti u prostorima u kojima borave djeca. Mogu se pojaviti osipi i alergije koji mogu postati i kronični – pojasnio je kemičar Ivan Nemet i dodao kako do tri posto Europljana na mirise reagira kožnom alergijom.

Pojava alergije ovisi o dobi, intenzitetu izloženosti te genskoj predispoziciji. Gotovo je nemoguće izbjeći izloženost alergenima iz mirisa, ali treba izbjegavati one kod kojih je potvrđena preosjetljivost, ili koji su zbog nekog razloga “pod povećalom”. Najbolja i najbrža metoda je proučavanje deklaracija, budući da je na njima obavezno isticanje takvih upozorenja.

osvježivači zraka

Stylish air freshener on dashboard in car

– Citronelol ima slatkast cvjetni miris, citral i d-limonen mirišu po citrusima, uglavnom limunu i naranča, heksil-cinamal po kamilici, linalool po lavandi, geraniol po ružama, kumarin po svježe pokošenoj travi, cineol po ružmarinu, eugenol po klinčiću, a cinamaldehid po cimetu – pojašnjava Nemet.

Iznad svega je važan zdravstveni aspekt kod uporabe ovih proizvoda, a ljudima sa slabijim imunološkim sustavom preporučuje se dodatan oprez i savjetovanje s liječnicima. Osjetite li smetnje treba odmah prestati s korištenjem. Također, ne preporučuje se uporaba ovih proizvoda tamo gdje borave djeca, bilo da je riječ stambenim prostorijama ili automobilima.

štetnost osvježivači zraka

Ako ih se i drži u automobilu ne treba ih držati na ventilacijskom sustavu jer je tada udisanje najjače. Također ne smiju doći u kontakt s hranom, pićem ili lijekovima. Postoje i prirodni načni kako “zamirisati” automobil. Nekoliko kapi eteričnog ulja na običnoj drvenoj kvačici dugo će širiti miris. U staklenku stavite pola šalice sode bikarbone te 4 do 6 kapi esencijalnog ulja. Probušite rupice na poklopcu te svakih nekoliko tjedana dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Odgovori