Manjak iskustva i sve što se veže uz mlade vozače često su razlog zbog kojeg mnogi roditelji dugo sa strahom daju djeci ključeve u ruke. Ono što nauče u autoškoli ili uz iskustvo roditelja može ih pripremiti do neke mjere.  Kad su prepušteni sami sebi, mogu se naći u nizu situacija koje je nemoguće predvidjeti, a koje s razlogom izazivaju dodatni strah.

Srećom, taj strah danas je moguće ublažiti uz pomoć tehnologije i pametnih aplikacija na našim telefonima, ali i telefonima djece, kako bi brinuli o njima i znali što se događa s njima. Istina, tu postoji i onaj element povjerenja gdje mladi vozač ili vozačica mora pristati na to da ima aplikaciju koja može pratiti gdje je i s kim.

Putni Anđeo

putni anđeo

Putni Anđeo je aplikacija koja će telefon pretvoriti u sigurnosni uređaj koji može omogućiti brzo informiranje i skratiti dolazak Hitne pomoći u slučaju prometne nesreće, kada svaka sekunda može biti ključna. Uz aplikaciju kontakt centar ORYX Asistencije – 0800 18 18 može Hitnu pomoć informirati odmah o krvnoj grupi vozača, specifičnim bolestima i drugim detaljima koji mogu poboljšati uspjeh intervencije. Sama aplikacija radi tako da ne ometa vozača, a prati promjene brzine, buku i druge parametre kako bi detektirala nesreću. Uz informacije o vozaču, može poslati i lokaciju, što može biti spas u slučaju da je vozač u nesvijesti.

Putni Anđeo – Appstore

Putni Anđeo – Google Play 

Putni Anđeo – Windows Store

True Motion

True Motion

True Motion omogućuje da pratite gdje vaša djeca voze, ali i njihove vozačke navike. Unutar aplikacije možete odrediti gdje će dijete, koje je tek počelo voziti, smjeti otići, ali i brzinu kojom smije voziti te kad se mora vratiti kući. Eventualno kršenje pravila, što uključuje i tipkanje poruka, rezultirat će time da roditelji na svojim telefonima primaju notifikacije.

Drive Smart

Drivesmart

Ova aplikacija za Android i iOS uređaje instalira se na telefone mladih vozača kako bi bili sigurni da ih on neće ometati u vožnji, a zbog načina rada mogu ga koristiti i ostali vozači. Kad se pokrene, aplikacija pozive automatski šalje na govornu poštu, a na tekstualne poruke šalje automatizirani odgovor. Tu je i plus verzija koja može detektirati da je u autu ili poslati obavijest roditeljima da je onemogućena. Standardno, njome možete analizirati svoje vožnje kako bi uštedjeli.

DriveSafe.ly

Dizajn joj nije jača strana, ali ova aplikacija ima korisnu opciju da vam telefon prebaci u ‘hands-free’ način rada i dok ste u pokretu može čitati dolazne poruke ili poštu, što je radnja koju mnogi od nas rade za volanom iako drastično smanjuje pažnju. Isto tako, pozivi će automatski biti preko zvučnika. Aplikaciju za android uređaje možete preuzeti ovdje.

Safe & Sound

Aplikacije

Safe & Sound Toyotina je aplikacija koja može telefon automatski prebaciti u način rada ‘Ne uznemiravaj’ i to čim detektira da je automobil u pokretu, gdje vas neće ometati pozivi, poruke i obavijesti s društvenih mreža. No, vozač uz ovu aplikaciju može i dalje slušati glazbu, sve dok ne detektira da je prekoračeno ograničenje brzine ili da je vozač podignuo telefon. Tada će prekinuti glazbenu listu mladog vozača i prebaciti se na ono što slušaju roditelji, a pokušaju li to prekinuti, naći će još neugodniju glazbu. Aplikaciju za android uređaje možete preuzeti ovdje.