Posljednje izmjene Zakona o sigurnosti prometa dovele su promjene i vezane za slučajeve posuđivanje automobila. U nastavku pročitajte na što trebate obratiti pozornost prije nego što posudite automobil drugoj osobi.

Traži li vas prijatelj da mu posudite auto, možda nećete dvaput razmisliti, no nekoliko je problema koji iz toga mogu proizaći. Ako ste sigurni da im valjanu vozačku dozvolu već ste preskočili prvu prepreku. Naime, kazna za vlasnika vozila koji da vozilo na upravljanje osobi koja na to nema pravo je 3000 do 7000 kn. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama to se jednako odnosi na one koji još nisu dobili vozačku dozvolu, alkoholizirane, one bez odgovarajuće kategorije, bez naočala ako ih treba ili pod mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima. Ukratko, skupo će vas stajati ako date sinu da skoči u dućan autom prije polaganja vozačkog ispita ili prijatelju koji vam je prešutio čašicu više.

Sudska praksa kaže kako se ovaj prekršaj čini s namjerom kao oblikom krivnje te da je obveza vlasnika vozila provjeriti ima li druga osoba pravo voziti. Dođe li do suda važno je utvditi jeste li vozilo svojom voljom povjerili osobi koja nije imala pravo upravljati njime ili ga je ona sama uzela bez vašega znanja.

Stoji li vam neregistrirani i neosigurani auto u garaži, a netko se odluči njime poslužiti, sud će biti još manje tolerantan oko toga jeste li vi za to znali ili niste. Novčana kazna je od 5000 do 50.000 kuna za neosigurani autmobilu prometu.

posuđivanje auta

Još jedna situacija pri kojoj treba biti oprezan je posuđivanje automobila za odlazak preko granice. Tada vam je potrebna punomoć ovjerena kod javnog bilježnika ili pribaviti Dozvolu za za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu koja je je međunarodno priznati unificiran dokument kojim vlasnik vozila drugoj osobi dozvoljava prelazak granice i upravljanje vozilom u inozemstvu. Punomoć se izdaje na 3 jezika: hrvatskom, engleskom i francuskom.