Prometne nesreće su same po sebi neugodne situacije, a prometna nesreća na trajektu je potpuno nova dimenzija za svakog vozača. Zbog skučenog prostora, gužvi, nevještih vozača, vrućine i nervoze, može se dogoditi da vam netko ošteti vozilo.

Šteta može nastati u obliku otrgnutog retrovizora, razbijene šajbe, ogrebotine na limu i sl. Uzrok može biti i nemirno more, udaranje trajekta u obalu, loše slaganje automobila i tada bi krivnja bila prijevoznika, no prije odštete prvo mu je morate dokazati.

Prometna nesreća na trajektu i zakoni

U pomorskom zakoniku stoji: “Prijevoznik odgovara za štetu nastalu zbog smrti ili tjelesne ozljede putnika, za oštećenje, manjak ili gubitak prtljage ako se događaj koji je prouzročio štetu dogodio za prijevoza te za zakašnjenje u predaji prtljage putniku ako se šteta, odnosno zakašnjenje može pripisati krivnji prijevoznika ili osoba koje rade za prijevoznika. Osoba koja traži naknadu štete mora dokazati da se događaj koji je prouzročio štetu dogodio u tijeku prijevoza te visinu štete.”

U zakoniku se nigdje ne spominje termin vozila ali riječ prtljaga odnosi se i na vaše vozilo jer prtljaga je sve što se prevozi s vama nakon što ste kupili kartu, uključujući i vaš prijevoz – motocikl, automobil ili kamion.

prometna nesreća na trajektu

Potrebno je razlikovati uzrok štete na vašem vozilu. Krivnja može biti od strane prijevoznika odnosno trajekta i onu koja je uzrokovana od vas samih ili drugog vozača. Ako je vaše vozilo na trajektu oštetio drugi vozač, situacija je ista kao na cesti. Štetu plaća krivac, odnosno njegovo osiguravajuće društvo jer se trajekt smatra nastavkom cestovne vožnje, točnije povezuje dvije ceste. Postupak je isti kao kod bilo koje cestovne nesreće: prijavite, fotografirajte, ispunite Europsko izvješće.

Stoga, kada vam zaposlenik prijevoznika sugerira točno određenu poziciju kao i udaljenost od drugog automobila, ako niste sigurni u vlastitu procjenu da to možete odraditi tako da ne oštetite drugo vozilo onda budite odgovorni vozač.