Testirali smo sredstva i alate za borbu protiv snijega i leda u idućim hladnim danima i pronašli način da vam ujutro uštedimo vrijeme čišćenja limenog ljubimca.

Možda se činilo da zima nikada neće početi, kao što ljeto nikada u potpunosti nije došlo, ali jutarnji sati početkom studenoga dokazali su da nam se bliži najhladnije godišnje doba. Svi ranoranioci već su se susreli sa zaleđenim vjetrobranima i smrznutim brisačima. Srećom, temperature još nisu tako niske da vodimo borbu i sa zamrznutim automobilskim bravama, ali u gorju su i ti problemi prisutni. No, pred nama je zima, a svi oni koji se sjećaju pretprošle znaju da su velike mogućnosti da će svako jutro provesti čisteći snijeg i led sa svojih vjetrobrana, a i ostatka vozila. Jer, podsjećamo, kažnjivo je voziti s nanosima snijega na vozilu.

Upravo zato smo na vrijeme odlučili testirati proizvode za borbu protiv snijega i leda na vozilima – lopatice i metlice za čišćenje, kao i sredstva protiv smrzavanja. Na tržištu je zaista mnogo proizvoda, a svaki od njih nudi druge mogućnosti. Iako su mnogi vozači uvjereni da im za čišćenje leda i snijega ne treba profesionalna oprema i da će za to poslužiti priručne stvari iz automobila poput CD-a, autokarti ili samo ruku, jedno je sigurno – velike su mogućnosti da ćete oštetiti vjetrobransko staklo ili se ozlijediti. Također, ako vam se kao dobro i brzo rješenje čini zalijevanje automobila vrućom vodom kako biste otopili led i snijeg, to se nikako ne preporučuje. Naime, na taj ćete način oštetiti lak, staklo, a posebno metlice brisača. Također, pri vrlo niskim temperaturama vruća voda brzo se hladi i nastaju nove nakupine leda, pa problem samo odgađate.

Važno je da ne zaboravite na sustav svog automobila koji predviđa odleđivanje, ali ni da ga ne forsirate. Dakle, grijanje vjetrobranskih stakala uključite na srednju temperaturu, a za to se vrijeme posvetite uklanjanju većih nanosa snijega i leda. Koristite plastične i silikonske nastavke na strugalicama jer s metalnima riskirate ozbiljna oštećenja. Led na autolaku nemojte čistiti ni strugalicama jer ćete ga oslabiti, a s vremenom će i popucati. Zato je u automobilu korisno imati sredstvo za brzo odleđivanje autopovršina. Ona većinom dolaze u spreju i vrlo su jednostavna za korištenje, samo poprskate ledenu površinu i ona će nakon kratkog vremena ‘otpustiti’. Dobro provjerite na uputama smijete li je koristiti na autolaku ili na gumenim površinama. Ta sredstva dobra su i zato što sprečavaju daljnje smrzavanje, pa ćete si uštedjeti vrijeme.

Korisno je takvim sredstvima prebrisati retrovizore i unutarnja stakla. Tako detaljno očišćena i zaštićena stakla neće se smrzavati, čak ni pri velikoj vlazi i vrlo niskim temperaturama. Također, sredstvo za odleđivanje možete koristiti i kod smrznutih brava, samo ga ušpricate u bravu i pričekate par trenutaka. Još jedno vrlo korisno sredstvo u borbi protiv leda je tekućina za gumene brtve. Njome prešpricate gume s unutarnje strane vrata ili prtljažnika i na taj način više nećete dolaziti u situaciju da ne možete otvoriti automobil za hladnih jutara. Također, tekućina štiti gumene brtve, omekšava ih i čini ih elastičnima, pa im produljujete vijek trajanja. Jednako djeluje i na gume brisača.

Rezultate testiranja možete pronaći ovdje.

Odgovori