Sigurnost u prometu jedan je od najvažnijih segmenata modernog života uopće, a posebno u velikim gradovima u kojima je promet posebno intenzivan.

Nažalost, najčešće u prometu stradaju oni najmanji, djeca, koji nisu dovoljno upoznati s pravilima ponašanja u njemu i opasnostima koje krije i najobičniji prelazak ulice. S obzirom na to da djeca u današnje vrijeme počinju već u najranijoj dobi koristiti mobilne telefone, tablete pa i kućna računala uz svoje roditelje i stariju braću i sestre, upravo su za njih osmišljene različite edukativne aplikacije prilagođene njihovoj dobi koje ih upoznaju s pravilima ponašanja u prometu. Te su aplikacije najčešće napravljene kao igre, i to interaktivne, u kojima djeca putem boja na semaforu, zvukova različitih vozila, prometnih znakova i likova iz popularnih animiranih serija upoznaju osnove ponašanja na ulici. Ove ih aplikacije uče kada treba stati, kada krenuti i na što obratiti pozornost kada su na prijelazu ili se koriste javnim prijevozom. Donosimo najzanimljivije od njih.

Kids Traffic Light

Dječji semafor Aplikacija je namijenjena malim ljubiteljima boja, posebno onima koji se vole igrati svjetlima, mijenjati boje ili općenito upravljati svjetlima na semaforu. Njeni autori naglašavaju kako se ova edukativna aplikacija odlično nadopunjuje s takozvanim prometnim igračkama poput Lego vozila, automobila, vlakova, tramvaja, autobusa… čiji su zvukovi i snimljeni kao dio aplikacije. Naime, pritiskom na, primjerice, žuto, oglasi se vlak pa dijete može među igračkama pogoditi koje je vozilo u pitanju i spojiti zvuk i vrstu, a pritom naučiti i da vlak na žuto mora usporiti. Radi na iOs sustavu i stoji 6 kn.

Baby Car – Kids Learn Traffic Preschool

Namijenjena najmlađima Preciznije namijenjena je bebama i djeci do tri godine, koji kroz prikaz vozila u šarenim bojama i igru prepoznavanja ostvaruju svoj prvi susret s prometom. Aplikacija je zamišljena kao interaktivna igra u kojoj najmlađi koriste svoju moć prepoznavanja i na taj način razvijaju moždane vijuge. Prilagođena je upravo ovoj dobi i sposobnostima beba i djece da im igra bude zanimljiva i prihvatljiva, a da istovremeno stječu neka znanja koja će kasnije koristiti u životu. Napravljena je za iOs operativni sustav, a možete je koristiti na iPhoneu i iPadu i besplatna je.

Chuggington: Be Safe!

Za prvo putovanje vlakom Riječ je o edukativnoj aplikaciji u kojoj je naglasak na javnom prijevozu, odnosno putovanju vlakom. Aplikacija djecu poučava kako sigurno doći na željezničku postaju, kada i kako sigurno ući u vlak te sretno stići na željeno odredište. Napravljena je s kreatorima popularne animirane serije “Chuggington” koju gledaju milijuni djece diljem svijeta, a dostupna je na operativnom sustavu iOs. Autori su nastojali upravo najmanjim putnicima u vlaku, ali i drugim sredstvima prijevoza, na razumljiv način prikazati kako putovati. Besplatna je.

Watch out!

Oprez! Spada u možda najzanimljivije prometne aplikacije namijenjene mladima, pa čak i starijima, za koju možemo reći da je iz preventive prešla na konkretna djela. Nakon što su istraživanja pokazala kako sve više djece i mladih strada prelazeći cestu zato što se zagledaju u neki sadržaj na svojim pametnim telefonima pa ne gledaju oko sebe, nastao je Watch out! koji funkcionira vrlo jednostavno. Naime, u trenutku kada se osoba približava prometnici, aplikacija blokira svaku aktivnost na mobitelu i korisnik se može koncentrirati na siguran prelazak ceste. Radi na platformama Android i iOs i besplatna je.

Edukativni autobus

O ekologiji i prometnim znakovima Namijenjena je djeci starijoj od četiri godine. Aplikacija je interaktivna, a glavni lik igre je autobus koji ljudima više nije potreban pa su ga ostavili na smetlištu. Ali autobus želi biti koristan na neki drugi način. Pokušava postati helikopter, kamion i podzemna željeznica, ali ne uspijeva. Na kraju uspije pronaći svoju svrhu – zabavna je to i edukativna priča koja uči djecu da uvijek postoji rješenje za teške probleme. Educira djecu o prometnom zagađenju, uči ih prometnim znakovima. Uključuje obrazovne zadatke koji traže koncentraciju. Aplikacija je besplatna.

Learn Traffic Rules

Pravila za školarce Aplikacija je namijenjena prije svega školarcima koji na putu do škole moraju prelaziti cestu na mjestima gdje ima semafora, ali i na kojima su samo pješački prijelazi. Interaktivna je i kroz različite stupnjeve zadataka koji idu od najlakšeg prema najtežima djecu vodi kroz šumu prometnih pravila. Autori aplikacije dostupne za sva tri operativna sustava Android, iOs i Windows, preporučuju roditeljima da uče s djecom i da ne preskaču razine igre jer će na taj način djeca steći povjerenje u svoje znanje i stalno težiti boljim rezultatima. Aplikacija je besplatna.

Dječje puzzle: Vozila

Popularno slaganje Jedna je to od najzanimljivijih i najpopularnijih dječjih igara. Ova aplikacija omogućava djeci da pomoću slaganja puzzli nauče razlikovati vrste vozila, ali ne samo to. Dok igraju igru, djeca mogu poboljšati svoje razumijevanje funkcioniranja prometa, prvi put se susreću s prometnim znakovima i poboljšavaju njihov izgovor jer igru prati snimljeni govor. Igra ima šest različitih kategorija vozila i dvije razine (4 bloka i 8 blokova puzzla). Aplikacija je jednostavna, namijenjena je djeci starijoj od jedne godine i besplatna je.

Traffic Signs Book

Knjiga prometnih znakova Ova jednostavna i praktična aplikacija djeci, ali i odraslima, pomaže u učenju prometnih znakova. Donosi realističan prikaz prometnih situacija u pojedinim gradovima, a pritiskom na prometni znak korisnik aplikacije na zaslonu može vidjeti kako taj znak izgleda u praksi, na primjer na nekom gradskom križanju, te odmah uz znak dobiva i opis propisa koji se njime nalaže. Primjerice, ako stisnete znak stop, pojavit će se objašnjenje koje govori da taj znak zapovijeda zaustavljanje vozila. Aplikacija radi na svim operativnim sustavima i besplatna je.

Odgovori