Zbog usklađivanja s Europskom direktivom donesene su izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa koje se odnose i na korištenje autosjedalica i postolja ili tzv. boostera za djecu.

Prema tim izmjenama, djeca visoka od 135 do 150 cm sad se mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja ako su, naravno, pritom pravilno vezana sigurnosnim pojasom. No, izmjena zakona također nalaže da se djeca do 135 cm visine, u što spadaju i prvašići koje svaki dan valja sigurno dovesti do škole, moraju obavezno voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju. Zato smo uoči početka školske godine roditeljima odlučili pomoći u izboru idealnog postolja. Prioriteti kojima smo se na testiranju vodili bili su prostranost postolja, udobnost i lakoća održavanja, a u izboru najboljeg pomogli su nam glumica Marijana Mikulić, zvijezda gledanih serija “Kud puklo da puklo” i “Glas naroda”, i njezin sin Ivan, koji ima šest i pol godina i ove godine će prvi put sjesti u školsku klupu. Proizvođači autosjedalice uglavnom kategoriziraju po skupinama I, II i III, pri čemu u skupinu II i III spadaju boosteri. Navedene kategorije odnose se na uzrast i kilažu djeteta pa se tako skupine II i III odnose na djecu od 4 do 12 godina čija je težina između 15 i 36 kg. Testu smo podvrgli dva postolja kupljena u trgovini Magic Baby, dva kupljena u Lidlu i jedan u Intersparu, a cijene im se kreću od 79 kn do 329 kn. Boje i dizajn postolja za djecu šarolikog su spektra, a prije kupnje dobro je isprobati ga u automobilu, odnosno posjesti dijete u njega kako biste provjerili je li mu udobno, što je iznimno važno za dulje vožnje.

Odluka nije bila laka, pa se Marijana odlučila za postolje koje jedino ima kopču pomoću koje možete regulirati pojas prema djetetu tako da ga ne žulja

Postolje marke Nania s našeg testa glumica Marijana Mikulić s lakoćom je postavila na zadnje sjedište automobila, a njezinu sinu Ivanu svidjelo se zbog udobnih i praktičnih naslona za ruke. Grickalice, čokoladice, sokovi koje djeca konzumiraju tijekom vožnje ostavljaju mrlje na sjedalici pa je dobro znati da se sjedalica Nania lako čisti običnom spužvom i vodom. Postolja s likovima iz popularnih animiranih filmova posebno su privlačna djeci, što je potvrdilo Ivanovo oduševljenje onime s likom Spidermana kojeg smo imali na testu. Osim Ivanova oduševljenja, testiranje je dokazalo da je taj booster lako smjestiti na zadnje sjedište, a ni što se tiče udobnosti naš mali ispitanik nije mu pronašao zamjerke. Mrlje s ovog postolja možete ukloniti spužvicom, a može se skinuti i navlaka i oprati u perilici na niskim temperaturama. Camovo postolje, za razliku od ostalih, ima kopču kojom sigurnosni pojas možete prilagoditi na visinu koja odgovara djetetu, čime ćete izbjeći da ga remen žulja na vratu. Njegova navlaka također se lako pere na niskim temperaturama, a pokazao se i najudobnijim za sjedenje. Malo drugačije rezultate dobili smo testiranjem podloška Free On. Naime, Ivan nije mogao udobno smjestiti ruke na njega, a ni samo sjedalo nije mu bilo mekano kao kod prethodnih postolja. Osim toga, zbog svjetlije boje materijala od kojeg je napravljen naslon za ruke, teže ga je održavati čistim. Postolje za djecu marke Ultimate Speed, s crveno-crnom navlakom, lako je održavati čistim jer ga možete oprati ili vlažnom spužvom i blagim deterdžentom na ruke ili u perilici. Jednostavan je za postavljanje, a po udobnosti i Ivanovu izboru, zauzima treće mjesto na testu. Rezime popodneva provedenog s Marijanom i glavnom zvijezdom testa malim Ivanom je da će djeca, naravno, uvijek odabrati ona postolja koja su im privlačna dizajnom, pogotovo ako imaju njima omiljene animirane junake, ali roditelji ipak imaju završnu riječ. Moraju birati po stupnju sigurnosti, jednostavnosti postavljanja i ugode za dijete, a važno im je i da se što lakše održavaju. Uzevši sve to u obzir, Marijana je za Ivana izabrala Cam booster.

Ultimate Speed booster sjedalica

Zbog kombinacije boja idealan je i za dječake i za djevojčice. Brzo se postavlja, ima anatomski oblikovanu površinu za sjedenje. Presvlaka se može odvojiti od postolja i može se prati u perilici na temperaturi do 30 stupnjeva. Proizvođač tvrdi kako je navlaka postojana na svjetlost i neće lako izblijedjeti, niti će se njena boja isprati tijekom pranja.
CIJENA: 79,90 KN, LIDL

Nania Dream booster sjedalica

Navlaka ovog boostera lako se održava pranjem običnom spužvom. Osim s likom Mickeya Mousea, u ponudi je i navlaka s likom Minnie i s junacima crtića Cars. Sjedište joj je udobno, a nasloni za ruke mekani. Brzo se postavlja na zadnje sjedište, a namijenjena je djeci čija je težina od 15 do 36 kg.
CIJENA: 199,90 KN, MAGIC BABY

Booster sjedalica Spiderman

Lako se postavlja u sva standardna vozila, presvlaka mu se može lako skinuti i oprati ručno na temperaturi do 30 stupnjeva. Površina za sjedenje anatomski je oblikovana, a nasloni za ruke udobni. Cijena mu je veća od sličnog postolja kupljenog u istom trgovačkom lancu, i to zbog dizajna privlačnog djeci. Postoji i verzija s Hello Kitty za djevojčice.
CIJENA: 111 KN, LIDL

Free On booster sjedalica

Nasloni za ruke su nepraktični i nimalo udobni, a ni sjedište ne pruža komfor potreban djetetu. Kada je riječ o održavanju, navlaka se lako može skinuti i oprati, ali s obzirom na svijetlu boju naslona za ruke, sigurno ćete je morati češće prati jer se svaka mrlja vidi više nego na navlakama tamnije boje.
CIJENA: 119,99 KN, INTERSPAR

Cam booster sjedalica (ORYX preporuka)

Test je pokazao da je ovo postolje najudobnije, sjedište mu je mekano, a nasloni savršeni. Ono što ga izdvaja od ostalih jest to što na ovom postolju pomoću kopče možete regulirati sigurnosni pojas prema potrebi djeteta, pa zahvaljujući toj kopči, pojas neće grebati dijete po vratu, što vožnju čini puno ugodnijom.
CIJENA: 329,99 KN, MAGIC BABY

Odgovori