dana prije puta valja početi s planiranjem. Za vas smo istražili što obaviti koji dan!

7 DANA DO PUTA

Planirati putovanje na godišnji odmor, posebno ako se putuje automobilom, treba početi barem tjedan dana unaprijed kako se ne bi dogodilo da se sve obavlja pod stresom i u zadnji čas. U kratkom pregledu po danima pokušat ćemo vam olakšati pripreme za odlazak na odmor i učiniti putovanje što ugodnijim. Krenimo redom. Sedam dana prije odlaska na put bilo bi dobro sastaviti popis svega što trebamo učiniti do dana putovanja i onda prekrižiti napisane zadatke kako ih obavimo. Stara poslovica kaže kako pametan piše, a budala pamti, pa je puno korisnije sve potrebno staviti na papir. Osim zadataka koje moramo napraviti, dobro je napisati i popis robe i stvari koje planiramo ponijeti na putovanje, poput ručnika, krema za sunčanje, kupaćih kostima i slično. Gotovo se svakom dogodilo da u trenutku kada ugleda more shvati kako je zaboravio kupaći kostim, pa će vam ovakva pomoć biti  posebno korisna u pakiranju putnih torbi.

6 DANA DO PUTA

Sigurno i spremno vozilo kojim putujete na odmor glavni je preduvijet da do odredišta stignete sigurno. Kako vam se ne bi dogodilo da vam tijekom putovanja zakuha motor negdje na polovici puta, bitno je napraviti kontrolni test vozila, odnosno pregledati vozilo prema nekoliko ključnih točaka koje su najčešći uzrok kvara na putovanjima. To su prije svega elektronika automobila (u što spadaju akumulator, tekućina za hlađenje, sustav paljenja), zatim tlak u gumama koje ponekad puknu tijekom putovanja (provjerite i rezervnu gumu ili pribor za krpanje), kao i količina ulja u motoru. Nije naodmet provjeriti i dotočiti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla jer se tijekom vožnje, pogotovo u ljetnim mjesecima, na staklu često može pronaći cijeli roj sitnih mušica, a ponekad i krupnijih letećih “objekata”. Ne zaboravite na prvu pomoć, trokut, žarulje i ostale obavezne dijelove opreme koje valja pregledati.

5 DANA DO PUTA

Ručnici, natikače, kupaći kostimi, sunčane naočale i kreme za sunčanje svima su na prvom mjestu kada počne pakiranje za odlazak na more. No nikako ne biste smjeli zaboraviti dokumente, pogotovo ako odlazite na odmor u drugu državu. Prije svega provjerite imate li osobne iskaznice ili putovnice ako su vam potrebne i jesu li valjane. Nerijetko se dogodi da tek na graničnom prijelazu ili nekoj od kontrolnih točaka utvrdite kako su vaši dokumenti istekli. Jednostavnije ih je obnoviti nekoliko dana prije putovanja dok još stignete nego se zbog tog problema vraćati kući. Također nije loše imati i neko putno osiguranje koje pokriva ozljede i bolesti tijekom odmora, kao i troškove u slučaju kvara na cestama. Na tom polju ORYX Asistencija svakako je jedan od najboljih izbora. Provjerite i jeste li ponijeli rezervacije za smještaj u koji idete. 

4 DANA DO PUTA

Autokarta je obvezan dio opreme svakog automobila kada krećete na put, bilo da se radi o tradicionalnim papirnatim autokartama ili o navigacijskim uređajima koji su posljednjih godina postali nezaobilazni dio opreme svakog novijeg automobila. Za koju god se varijantu odlučili, vrlo je važno da pokušate nabaviti posljednje izdanje autokarte kako vam se ne bi dogodilo da cesta koja je ucrtana na karti iz 1986. koju ste naslijedili od oca više ne postoji. Kada je riječ o navigacijskim uređajima, situacija je jednaka, samo u digitalnom obliku. Naime, u mnogim gradovima, pa vjerojatno i u onom koji ste vi odabrali kao ljetnu destinaciju, česti su radovi na cestama, a neke od njih promijene i smjer kojim se vozi. Kako se ne biste našli u slijepoj ulici, krivom smjeru ili završili u moru jer riva nije ucrtana u vašoj navigaciji, obnovite ili, kako se to popularno kaže, napravite “update” karata u svom navigacijskom uređaju prije nego što u njega ukucate adresu cilja na koji krećete.

3 DANA DO PUTA

Kućne ljekarne Hrvatima nisu strane, pa neka vas taj običaj držanja bitnih i manje bitnih farmaceutskih pripravaka ne napusti ni tijekom putovanja. Neke sastojke kućnih ljekarni pripremite za sam boravak na odmoru i stavite ih u putne torbe na mračno i po mogućnosti ne prevruće mjesto u automobilu. Što se samog putovanja tiče, dobro je imati uza se neku varijantu prve pomoći koja će sadržavati bočicu s alkoholom, flastere, zavoj, i slične sitnice. Neki ljudi teže podnose vožnju, pogotovo djeca, pa ne zaboravite ponijeti tablete protiv mučnine, koje je potrebno popiti prije polaska na put. S obzirom na to da se putovanje može i neplanirano oduljiti, temperaturne razlike mogu biti velike, a tlak poražavajući za one koji imaju zdravstvenih smetnji izazvanih promjenama vremena. Stoga imajte pri ruci i neko sredstvo za suzbijanje bolova. Kronični bolesnici na put ne bi smjeli krenuti bez potrebnih lijekova.

2 DANA DO PUTA

U nekim prošlim vremenima djeca su tijekom putovanja uglavnom spavala ili pak međusobno razgovarala, postavljala odraslima neobična pitanja na koja često nisu imali odgovora i vikala od veselja kad bi se na horizontu pojavilo more nakon višesatne vožnje. Današnja djeca malo su zahtjevnija pa većina roditelja u svojim vozilima ima instalirane prijenosne DVD playere, videoigrice i slične naprave kojima se djeca zabavljaju tijekom putovanja. Kako bi vožnja prošla što bezbolnije i bez nepotrebne nervoze kod odraslih do koje dolazi kada se dvoje djece odluči baš u istom trenutku zabavljati istom napravom, poželjno je prije putovanja napraviti mali sastanak sa svima koji putuju prema odredištu i detaljno dogovoriti koje će se igre igrati uz sudjelovanje odraslih (asocijacije, pogađanje pojmova, kalodont), a kada će se tijekom puta gledati crtići, igrati igrice i tko je kada na redu sa svojim željama.

1 DAN DO PUTA

Sve ono što ste pripremali proteklih dana prateći zadatke s popisa sada je na redu za pakiranje u torbe i spremanje u automobil. Također, dan prije puta najbolje je vrijeme za kupnju hrane, pića i grickalica za put. Kada napravite sendviče i stavite ih u hladnjak, ne bi bilo loše staviti i podsjetnik da su sendviči u hladnjaku jer ponekad se dogodi da se u žurbi i uzbuđenju zbog puta zaborave hrana i voda. Pakiranje torbi posebna je priča jer svima nedostaje mjesta za sve što smo namjeravali ponijeti. Izbacite nepotrebno i racionalno slažite putne torbe. Deset pari tenisica (štikli) sigurno vam ne treba na odmoru. Torbe i druge stvari u vozilo treba pakirati tako da teže stvari stavljate na dno, a lakše i mekše na vrh kako u slučaju naglog kočenja po kabini vozila ne bi letjeli opasni predmeti. Na vrhu stvari imajte i ono što vam može zatrebati tijekom putovanja.

DAN PUTOVANJA!

Svanulo je jutro putovanja, sve pripremljeno spakirali ste u automobil, niste zaboravili ni hladnjak s hranom i vodom, obnovljeni podaci u navigaciji jedva čekaju da vas odvedu do tražene destinacije… Ako vas na put ispraćaju tropske temperature, trebate znati da klima-uređaj ne treba namjestiti na temperaturu hladnjaka, već, prema preporuci liječnika, maksimalno pet stupnjeva niže od vanjske temperature. Poželjno je prije sjedanja u vozilo, ako je stajalo na suncu, rashladiti kabinu, posebno ako na put idu i mala djeca. Pregledajte sigurnosne pojaseve, provjerite rade li vam svjetla, žmigavci, imate li dovoljno goriva te jeste li ponijeli rezervni ključ kako vam se ne bi dogodilo neugodno zaključavanje automobila s ključem u njemu. Ako je sve u redu – sretan put! 

Odgovori