Ljeto se vratilo u Lijepu našu u svom najboljem izdanju. Temperature preko 30 Celzijevih stupnjeva, čisto Jadransko more i predivna priroda i ove će vam godine pružiti odmor iz snova.

No danima provedenima u horizontalnom položaju na nekoj plaži prethodi i dolazak do nje. A s time se nameće slika groznih gužvi, živčanih vozača i potpunog prometnog kolapsa. Za vas smo istražili kako najjednostavnije, ali i najbrže doći do Splita i Rijeke, dva najveća grada na Jadranu.

Kao i svake godine, mnogi će se i ovog ljeta odlučiti na putovanje starim cestama. Ako krećete prema Rijeci i ne želite plaćati cestarinu za autocestu, iz Zagreba idete starom karlovačkom cestom, a zatim preko Vukove Gorice, Rima, Vrbovskog, Ravne Gore i Delnica. Cesta nije spora i u Rijeci ste za tri sata. Naravno, vrijeme putovanja je relativan pojam jer sve ovisi o tome koliko brzo vozite, ima li gužve na cestama i koliko ćete puta stati da biste se odmorili. S obzirom na to da je staroj cesti popularnost oduzela autocesta, lokali i ka ći smješteni uz staru cestu uglavnom ne rade noću pa svakako i to treba imati na umu kada planirate putovanje. Ako ste unatoč poskupljenju ipak odlučili koristiti autocestu, cestarinu ćete platiti 70 kuna. Uz to ćete još oko 150 kuna potrošiti na gorivo, a u Rijeci biste trebali biti za dva sata i 15 minuta, naravno, ako nema gužve.

U ljetnim se mjesecima zbog velike vrućine preporučuje kraća stanka kako biste se osvježili. Sok, kava i voda u prosjeku koštaju 12 kuna pa kad se sve zbroji, putovanje autocestom do Rijeke stajat će vas oko 250 kuna.

Put iz Zagreba do Splita druga je priča. Putovanje rijetko kad traje manje od četiri sata, troškovi nisu zanemarivi, a u ponudi također imate dvije staze: državnu cestu ili autocestu.

Većina domaćeg stanovništa poznaje dionice stare ceste D1, dok turisti iz inozemstva igraju na sigurno i radije odabiru autocestu. Kada polaze iz Zagreba, vozači najčešće biraju autoput do Karlovca, koji stoji 19 kuna. Nakon toga silaze na staru cestu uz koju ima mnogo mjesta za zaustavljanje i razgledavanje. Jedno od prvih koji se preporučuju jesu Rastoke pokraj Slunja. Mjesto obiluje malim jezercima, rječicama i slapovima pa je idealno za mali obiteljski izlet. U nastavku putovanja slijede Plitivčka je-zera, koja uz prekrasnu prirodu nude i odličan turistički sadržaj.

No ako je cilj vašeg putovanja samo dolazak na odredište, a ne i razgledavanje prirode, imate poveći broj odmarališta uz samu cestu na kojima možete objedovati i predahnuti. Točno na pola puta od Zagreba do Splita, u Korenici, smješteno je zasigurno najpoznatije odmaralište na toj dionici restoran Macola, posebno zanimljiv najmlađima koji mogu uživati gledajući ličke medvjede. Do Splita vam još preostaje proći preko Gračaca, Knina i Sinja. Ako u ljetnim mjesecima putujete cestom D1, veće gužve mogu vas dočekati jedino na autocesti od Zagreba do Karlovca. Nakon toga dijela sve je manje gužvi, dok se na dionici od Knina do Splita promet odvija gotovo istom gustoćom kao u zimskim mjesecima. Smetnje na putu mogu vam stvarati samo kamioni koji mnogo češće voze državnom cestom nego autocestom.

Za put od Zagreba do Splita cestom D1 trebat će vam pet i pol sati, a za gorivo ćete u prosjeku potrošiti od 260 do 320 kuna. Preporučuje se barem jedan odmor od 20 minuta do pola sata. Kava u prosjeku košta jednako kao i na odmaralištima prema Rijeci, dakle 12 kuna, dok ćete sendvič platiti 15-ak kuna. U konačnom zbroju: cestarina do Karlovca, gorivo, kava i sendvič oko 350 kuna.

Cestarina za A1 (od Zagreba do Splita), iznosi 174 kunu, računajući da automobil na autocesti zbog brže vožnje troši u prosjeku 11 litara više goriva nego na staroj cesti, lako se dođe do zaključka da ćete za putovanje cestom A1 morati izdvojiti oko 250 kuna više nego za vožnju državnom cestom. Pozitivna strana te skuplje vožnje je kraće vrijeme putovanja za otprilike sat vremena. Na ž vama je da odaberete želite li na odredište doći jeftinije ili brže jer jedno uvijek isključuje drugo. Izlaz za Split s autoceste je Dugopolje nakon kojega preostaje još desetek minuta vožnje do Splita. Još jedan izlaz s autoceste u blizini Splita je čvor Prgomet (iznad Trogira) nakon čega se nastavljate voziti Jadranskom magistralom. No vožnja uz more ima drugu stranu medalje. Naime, da biste došli od Trogira do Splita, morate proći kroz Kaštela koja su u ljetnim mjesecima poznata po jednome kilometarskim gužvama. Kako i na državnoj cesti, tako i na autocesti mjesta za odmor ima svakih nekoliko kilometara, a zbog monotone vožnje preporučuje se češće zaustavljanje nego na staroj cesti kako vozači ne bi postali previše pospani.

Autoput ili stara cesta? Napišite nam u komentarima što vam je draže!

Odgovori