Isprobali smo sredstva za čišćenje automobilskih sjedala i tapecirunga na našem tržištu.

Svi oni koji imaju djecu, kućnog ljubimca kojeg prevoze u automobilu, malo smotanijeg partnera ili nestašne prijatelje susreli su se s noćnom morom zvanom – prljava sjedala. Dovoljno je neoprezno jesti sladoled na vrući dan ili naglo otvoriti limenku kole i vaša su sjedala uništena. Naravno, postoji opcija čišćenja u profesionalnim praonicama, ali ako imate malo aktivniju djecu ili često idete na izlete, znate da si jednostavno ne možete svaki tjedan priuštiti kompletno čišćenje automobila u praonicama. Zato smo vam mi odlučili pomoći. Isprobali smo najprodavanija sredstva za čišćenje sjedala i tapecirunga na hrvatskom tržištu kako bismo doznali čime se najbolje boriti protiv određenih vrsta mrlja. Ponuda na tržištu je prilično široka. Možete birati između pjena, sprejeva i maramica za čišćenje, a tu je i prevencijsko sredstvo, zaštitno sredstvo koje nanesite na sjedala nakon čišćenja, a koje će spriječiti zadržavanje tekućina i mrlja. I katastrofu ćete vrlo jednostavno spriječiti.

Kako bismo sredstvima otežali posao, svaki smo testirali na tri vrste mrlja. Prva mrlja s kojom su se upoznali svi poslovnjaci, ali i roditelji, mrlja je od flomastera. Koliko puta ste na zadnjem sjedalu ostavili flomaster koji se odčepio i pustio tintu ili su vam djeca odlučila pokloniti božićnu čestitku na stražnjoj strani suvozačeva sjedala? Mrlje od flomastera česte su u automobilu, jednako kao i masne mrlje. Zato smo napravili smjesu kečapa i ulja koja će poslužiti kao primjer broj dva. Svi oni umaci iz hrane za van, sendviča i slično često ‘pobjegnu’ i završe na vašim sjedalima, tepisima… Treća mrlja također se odnosi na hranu, i to onu omiljenu – čokoladu. Dovoljno je da vam komadić čokolade neprimjetno ispadne na sjedalo i pod i tamo se otopi i skori. Vjerujte, to je mrlja s kojom se nije lako nositi.

Masna je, prodire duboko u vlakna i lijepi ih. To je za sva naša sredstva bio najveći i najteži izazov. Upravo zbog ljepljivog svojstva mrlju morate više puta tretirati i onda se događa ono što bismo voljeli izbjeći. Vlaga prodire u dubinu sjedala i teško ju je odande izvući. Kako bi naš test bio što ispravniji, testirali smo sredstva na tkanini koja se najčešće koristi za sjedala, plave boje sa šarenim prugama. htjeli smo vidjeti kako će koje sredstvo reagirati na boje. Test je za većinu sredstava bio uspješan. Gotovo svima smo uspjeli iskorijeniti sve tri mrlje, no neka su se pokazala boljima. Iznenađenje testa svakako su bile – maramice. Iako u startu nismo mislili da će se moći nositi s mašću i čokoladom, one su te probleme riješile s vrlo malo truda.

Odlične su i zato što vam nije potrebna pomoć usisavača, drugih krpa, vode… Vrlo korisnim pokazalo se i sredstvo za preventivnu zaštitu. Zaista odbija tekućine, pa ako poprskate automobil sokom, kavom, čajem… dovoljno je običnom maramicom upiti tekućinu i vaša će sjedala biti spašena. Pjene su korisne jer ulaze u srž mrlje i otapaju je, ali za svako korištenje pjene potreban vam je usisavač. Dakle, morate imati pristup struji i čišćenje se ne može na brzinu obaviti na parkiralištu kao što se može maramicama. S druge strane, većinu pjena možete koristiti i u kućanstvu, za kućne tepihe ili namještaj. Na isti način na koji ste očistili automobil možete se obračunati s mrljama u svom domu. S te se strane ulaganje u ovakva sredstva zaista isplati. Također procijenite jeste li skloni laganima zaprljanjima ili su korisnici vašeg automobila baš ‘problematična ekipa’. Neka sredstva su blaga i riješit će vas lakših mrlja, pa radije, ako možete, birajte njih.

> Sonax pjena

Ako želite očistiti cijeli automobil, trebat će vam dvije bočice. Bočicu prvo protresite, pošpricajte zaprljana mjesta, istrljajte vlažnom krpom, ostavite 5-10 minuta da se osuši, pa istrljajte četkom ili usisajte.

PLUS

Ovu pjenu možete koristiti ako samo želite osvježiti boju tekstila u svom automobilu jer nije agresivna. Preporučujemo da nakon četkanja ostatke ipak usišete, tako ćete postići najbolji učinak.

MINUS

Mrlje od flomastera i masnu mrlju od kečapa lako je skinula, ali čokoladu smo skidali u nekoliko pokušaja, na kraju smo ipak uspjeli.

> Nigrin Nano Tec

Ovo nije klasično sredstvo za čišćenje, već zaštita za tekstilne površine. Ima svojstvo odbijanja vode i prljavštine. Ovo je bezbojna impregnacija koju nanosite nakon usisavanja s udaljenosti od 30 centimetara. Ostavite da se suši minimalno dva sata. Mi smo sredstvom zaštitili površinu prije nego što smo je zaprljali.

PLUS

Sredstvo zaista odbija tekućine i mrlje ne prodiru u dubinu. Mrlje od flomastera i masnu mrlju otklonili smo tako običnom krpom.

MINUS

Čokolada je i u ovom slučaju bila problematična. Nismo je uspjeli ukloniti jer se trljanjem samo utiskivala u tekstil. Ovo sredstvo neće zaštititi od takvih mrlja.

> Nigrin pjena

Kao i sve pjene, bočicu prvo protresite. Nanesite pjenu na zaprljano područje (prije ga usisajte). Pjenu suhom krpom utrljajte i ostavite oko sat vremena da se osuši. Pjena će se s prljavštinom kristalizirati pa je s lakoćom možete iščetkati ili usisati.

PLUS

Također osvježava boje i nije agresivna. Neće ostaviti izbijeljene tragove. Mrlje od flomastera i masnu mrlju otklonila je iz prvog pokušaja.

MINUS

Čokoladu smo očistili tek iz trećeg pokušaja. Problematično je što u slučaju tako obilnog nanošenja pjene ona prolazi kroz platno u sjedala.

> Locitte pjena

Univerzalna pjena za čišćenje koju možete koristiti i na drugim materijalima. Bočicu protresti i s udaljenosti od 20 cm poprskati zaprljano područje. Ostaviti 30 sekundi da djeluje, pa dobro istrljati. Usisati ili iščetkati ostatke.

PLUS

Pjena je univerzalna i može se koristiti i na drugim materijalima, pa će vam dobro doći i u kućanstvu na tapeciranom namještaju ili slično. Sve tri mrlje efikasno je uklonila (naravno, za čokoladu je trebalo puno više truda i snage).

MINUS

Za čokoladnu mrlju trebalo je nanijeti veću količinu sredstva, pa je tekstil propustio na drugu stranu.

> Sonax Extreme pjena

Tretiranu površinu usisati, sredstvo protresti i nanijeti na zaprljanu površinu te izribati vlažnom krpom. Preporučuje se koristiti na cijeloj površini (npr. cijelo sjedalo) da se izbjegnu razlike u boji. Ostaviti da djeluje 5 minuta, ponovno izribati i usisati.

PLUS

Djeluje i protiv neugodnih mirisa, pa je odlično za pušače ili vozače sa životinjama. Sve tri mrlje je uklonio s lakoćom iz prvog pokušaja.

MINUS

Pomalo agresivan pa treba poslušati savjet o čišćenju cijelog područja, a ne samo djelića.

> Sonax Extreme sprej

Sprej je odličan za veće površine. Dovoljno ih je pošpricati, protrljati krpom ili spužvom. Na kraju prebrisati krpom od mikrovlakana.

PLUS

Savršeno za osvježenje unutrašnjosti automobila. Možete poprskati velike površine, a ako nema posebnih mrlja, dovoljno je samo krpom od mikrovlakana prijeći preko svega i prašina, tamni sloj i neugodni mirisi su uklonjeni.

MINUS

Problem je kod tvrdokornih mrlja, potrebno je nekoliko puta poprskati i onda mrlja (od čokolade) jedva izlazi. Ovo je sredstvo bolje za ‘osvježavanje’.

> Armor All maramice

U pakiranju imate 30 maramica koja se lako koriste i prilagođene su tomu da sačuvaju vlažnost. Možete ih koristiti i na drugim materijalima, ne samo na tekstilu.

PLUS

Odlično su očistile sve tri mrlje. Samo jednom maramicom očistili smo i mrlju od flomastera i mrlju od kečapa. Za čokoladu smo ipak trebali dvije maramice, ali i ona je na kraju bez problema otišla.

MINUS

Jedini minus je što su toliko dobre da ćete ih stalno koristiti i jako brzo potrošiti. A nisu baš povoljne. Ali ako ste štedljiviji tip, ovo je pravo rješenje za vas.

> Armor All pjena

Univerzalna pjena za različite površine. Protresti je, pošpricati i istrljati vlažnom krpom. Ukloniti ostatke četkom. Može se koristiti na svim površinama u automobilu i kućanstvu. Kada se koristi na drugim, netekstilnim površinama, potrebno je dobro isprati sredstvo.

PLUS

Sve tri mrlje vrlo je uspješno uklonio. Za mrlju od čokolade trebali smo postupak dva puta ponoviti, ali na kraju smo je uspjeli ukloniti.

MINUS

Kod izlaganja suncu tretirani dio može posvijetliti. Trebalo bi dobro isprati sredstvo.

Kožna sjedala traže zaštitu i posebnu pažnju

Nipošto na koži u automobilu ne koristite kreme za ruke ili lice. Na visokim ili niskim temperaturama mogu ostaviti mrlje ili užeći.

Sredstva koja smo uključili u naš test dobra su za sve vrste tekstila od poliestera do prirodnih vlakana, no nisu dobra za čišćenje kože. Naime, oni koji su si priuštili automobil s kožnim presvlakama morat će kupiti specijalizirana sredstva. Gotovo svi proizvodi koje smo testirali postoje i u verziji specijaliziranoj za kožu. Kod kože je bitna prevencija i zaštita. Dostupna su sredstva koja će vašim kožnim sjedalima pružiti potrebnu vlažnost i zaštitu. Nemojte koristiti premasna sredstva da vam sjedala ne bi bila skliska.

Također pripazite i pri uporabi maramica koje mogu sadržavati ulja od kojih kožna sjedala postaju skliska. Ako vam se unatoč zaštiti kožno sjedalo zaprlja, kod njega je vrlo važno čistiti veće površine odjedanput kako se ne bi vidjele razlike u tretiranim i netretiranim područjima. Iako to možda na kožnim predmetima u kućanstvu funkcionira, u automobilu nemojte za kožu koristiti kreme za ruke ili lice. S obzirom na to da se automobil izlaže ekstremnim (visokim i niskim) temperaturama, takve kreme različito reagiraju. Kod smrzavanja mogu ostaviti mrlje, kao i kod izlaganja suncu. Kod visokih temperatura takva krema može užeći i imati prilično loš miris. Profesionalne kreme, pjene i sprejevi za kožu stoje u prosjeku od 70 do 100 kuna i mogu se nabaviti na benzinskim postajama ili u specijaliziranim trgovinama.

Odgovori