Koliko vas ima običaj putujući prema moru već na naplatnim kućicama na ulasku na autocestu uzviknuti “Vrijeme je za sendvič.”? Omiljena hrana na putovanjima tradicionalno je pecivo s nekom vrstom salame i sira, majonezom i možda nekim listićem salate.

Sve to dobro zategnuto u foliju i dobro ohlađeno u hladnjaku kako bi dobilo onaj prepoznatljivi okus sendviča s putovanja. No, kada krećete na višesatnu vožnju automobilom ili autobusom, posljednje što trebate je veliki komad bijelog kruha, masne mesne prerađevine i majonezu. Zato će vam svi nutricionisti na pitanje je li tradicionalni sendvič dobra hrana za putovanje, jasno i glasno odgovoriti – ne. Slaže se s tim i konzultant za nutricionizam na portalu Nutricionizam.hr, Bojan Stojnić, mag. nutr. On naglašava da, iako tradicionalni sendvič nije dobar izbor za dugotrajno mirovanje na putovanjima, to ne znači da sendvič kao takav treba prekrižiti s liste hrane poželjne za odlazak na more ili izlet.
Sendvič može biti kvalitetan obrok ako se bijeli kruh zamijeni integralnim, salama mesom sa žara te ako se značajno poveća udio povrća – govori magistar Stojnić i objašnjava kako bi zapravo obrok tijekom putovanja trebao izgledati.

“Ja bih preporučio spremanje kompletnog obroka koji se sastoji od izvora proteina (meso, riba, jaja), kuhanog povrća kao priloga te izvora ugljikohidrata (kruh, riža, tjestenina). Međutim, kao što sam prije naveo, ni sendvič nije loš izbor” – objašnjava.

Dakle, salata s npr. rižom, jajima i povrćem može biti sjajan suputnik, pa tijekom stanke lako možete osigurati svom tijelu sve potrebne nutrijente.

Tijekom vožnje treba pripaziti i na unos tekućine. Magistar Stojnić kaže kako se potrebe za tekućinom razlikuju od pojedinca do pojedinca.

Generalno gledano, žeđ je dobar pokazatelj potrebe za tekućinom, a još bolj je boja mokraće – ako je pretamna, pojedinac treba unijeti više tekućine. “U većini slučajeva preporučujem izbjegavanje zašećerenih napitaka zato što pridonose kalorijskom unosu, a ne zasićuju koliko i kruta hrana te najčešće nisu kvalititan izvor nutrijenata. Dobra alternativa čista je voda ili napici s beskalorijskim sladilima” – dodaje Stojnić, nutricionist portala nutricionizam.hr.

“Što se tiče hrane koja sprečava mučninu, teško je reći  komu koja hrana odgovara ili smeta. Ali u svakom slučaju teška i masna hrana ne preporučuje se prije ili tijekom putovanja. To svatko mora otkriti za sebe, jer su razlike između pojedinaca značajne” – kaže nam Stojnić. Kada je riječ o najčešćim suputnicima vozača i drugih putnika, grickalicama, tu su pravila još stroža. Mnogi će se od nas opremiti raznim flipsevima, čipsevima ili zasoljenim kikirikijem.

“Nisam zagovornik nekontroliranog “grickanja”, no ako bez toga ne možete, preporučujem nepržene orašaste plodove” – jasan je naš sugovornik.

Naravno, najbolji je izbor onaj najjednostavniji – svježe voće. Banana, jabuka, kruška ili suho voće mogu vam pomoći da ‘prebrodite’ dugotrajno putovanje. Za one malo manje lijene tu je i svježe povrće – narežite mrkvu, krastavac ili drugo sezonsko povrće na prutiće i grickajte ih kada vas uhvati glad.

Za kraj, magistar Stojnić naglašava da, iako postoje kvalitetni i oni manje kvalitetni prehrameni odabiri, ne možemo o pojedinim namirnicama govoriti kao o zdravim ili nezdravim. Možemo govoriti o zdravoj i nezdravoj prehrani, u kojoj ima prostora i za umjereno uživanje u popularnim “nezdravim” namirnicama.

Odgovori