Ako ste otišli u trgovinu kupiti autosjedalicu za dijete, vjerojatno vas je dočekao velik izbor i niste znali koju ćete izabrati? Saznajte kako izabrati onu najbolju!

Vrlo je važno imati odgovarajuću autosjedalicu za vašeg mališana jer nesreće su, nažalost, česte. Budući da o nekom drugom vozaču može ovisiti vaš i djetetov život, izaberite najbolje. Jeste li znali da autosjedalice smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70% te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%? Po hrvatskom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana na stražnjem sjedalu, a dijete do 5 godina starosti mora biti vezano u odgovarajućoj autosjedalici postavljenoj na stražnje sjedalo. Djeca od 5 godina do 12 godina, također po zakonu, trebaju biti u autosjedalici (koja se u zakonu naziva posebnim postoljem). Kao što je odraslima potreban pojas, tako je i djetetu potrebna autosjedalica, kako bi ga u slučaju nesreće zaštitila od ozbiljnijih ozljeda, ali i spasila djetetov život. Stoga, glavno je pitanje kako izabrati sigurnu autosjedalicu?

1. Koja je grupa autosjedalica odgovarajuća za vaše dijete?

Dijete raste iz dana u dan i potrebno mu je osigurati onu autosjedalicu koja mu neće biti mala, ali ni prevelika nego će odgovarati njegovim tjelesnim proporcijama. Razgovarali smo i s Anom Duff, stručnjakinjom za autosjedalice iz udruge Roda, koja nam je navela grupe autosjedalica, objasnila karakteristike po kojima se one razlikuju.Novorođenčad već na putu iz rodilišta treba biti vezana u autosjedalice grupe 0 ili 0+, u kojima su djeca vezana suprotno smjeru vožnje i u nalaze se u poluležećem položaju. Ovaj položaj osigurava da je u sudaru njihov izuzetno slab kičmeni i moždani sustav poduprt autosjedalicom i na taj način zaštićen. U ovoj vrsti sjedalice dijete bi se trebalo prevoziti do barem prvog rođendana, samostalnog hodanja i barem 10 kg težine. 

Starija djeca prevoze se u autosjedalicama grupe I, u kojima su (u pravilu) vezana pojasom sjedalice, u smjeru vožnje i u uspravnom položaju. U njima se prevoze sve do 18 kg težine jer su premalena za vezanje sigurnosnim pojasom.

Djeca koja su prerasla autosjedalice grupe I prevoze se u autosjedalicama odnosno posebnim postoljima grupa II i III koja omogućavaju da se dijete veže sigurnosnim pojasom i da se on prilagodi djetetu koje nije dostiglo visinu putnika za koju je pojas dizajniran, a to je 150 cm.” 

2. Pazite s rabljenim autosjedalicama

Mnogi roditelji također koriste rabljene autosjedalice bez uputa za uporabu. Opasnost leži u činjenici da ih roditelji najčešće neispravno postavljaju, a nekad koriste i prestare autosjedalice, ne znajući da i one imaju rok trajanja. Trebaju nositi atest sigurnosti ECE R44 i ne smiju biti starije od osam godina ili manje, ovisno o proizvođaču.

3. Svaka autosjedalica treba imati naljepnicu s oznakom ECE R44

Svaka sjedalica mora na sebi imati oznaku atesta sigurnosti Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44). Hrvatskim Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama ovaj atest propisan je za sve autosjedalice na hrvatskom tržištu. Poželjno je da autosjedalica ima oznaku ECE R44/04, jer to označava najsigurniju vrstu sjedalica.

4. Zapamtite da košare i nosiljke nisu namijenjene kao sigurnosna prijevozna sredstva za bebe i ne pružaju im sigurnost.

Također, dijete nikada nemojte nositi u naručju jer u slučaju nesreće, koliko god se trudili zadržati dijete u naručju, to vam neće poći za rukom. Tako, primjerice, prilikom sudara brzine od svega 25 km/h, na objekte u vozilu djeluje sila oko 20 puta jača od njihove težine. Tako dijete od 5 kg postaje teško oko 100 kg.

5. Provjerite je li autosjedalica dobro učvršćena

Kada nađete i kupite odgovarajuću autosjedalicu provjerite je li sjedalica dobro učvršćena sigurnosnim pojasom. Probajte je pomaknuti rukama, ako se pomiče više od 2-3 cm na dijelu gdje je učvršćena bedrenim dijelom pojasa, treba se još bolje zategnuti. Provjerite jesu li pojasevi na samoj autosjedalici pravilno zategnuti. Ako ih možete staviti između prstiju dok je dijete vezano, znači da su labavi. Uvijek prekontrolirajte je li kopča pravilno zakopčana.

Ana Duff, iz udruge Roda, nadodaje kako “sve autosjedalice moraju biti dobro pričvršćene za vozilo i dijete mora biti čvrsto vezano, a roditelji često u tome griješe, ne znajući kako da učvrste sjedalicu ili se bojeći da će djetetu biti tijesno. Važno je da autosjedalica odgovara vozilu – da se ona za vozilo može dobro pričvrstiti. Ono što je najvažnije je da autosjedalica nosi atest sigurnosti, da odgovara djetetovom stupnju razvoja, da je ispravno pričvršćena za vozilo i da je dijete u njoj ispravno vezano – svaki put kad vozilo krene. Tada roditelj može znati da je učinio ono što je svojem djetetu dužan – pružiti mu zaštitu ako do sudara (koji nikad nije planiran!) dođe”.

6. Saznajte više

Ukoliko ste se odlučili na kupovinu odgovarajuće autosjedalice posjetite portal Autosjedalice.info, koji sadrži brojne edukativne materijale o tematici dječje sigurnosti i korištenja autosjedalica. Također, ukoliko imate nedoumica ili jednostavno tražite savjet, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama. Njihovi savjetnici-volonteri, održavaju besplatne preglede autosjedalica širom Hrvatske, u zajednicama u kojima žive. Pregledi se u pravilu održavaju jednom mjesečno u Zagrebu, a po prilici i potrebi u drugim krajevima Hrvatske te se oglašavaju na Rodinom portalu Roda.hr. Stoga, pratite njihovu internetsku stranicu i budite sigurni da se vaše dijete vozi sigurno.

Cijene autosjedalica najčešće se kreću od 600 kuna pa naviše. Sve ovisi o tome za kojeg se proizvođača odlučite. Primijetili smo kako cijene mogu varirati primjerice zbog boljeg materijala kojim je autosjedalica presvučena. Kod kupnje je najvažnije da autosjedalica odgovara djetetu i da je kompatibilna s vašim automobilom i naravno da ima sve certifikate i provjere koje smo naveli prethodno u tekstu.

ADAC i ISOFIX

Najveći auto klub u Njemačkoj – ADAC u suradnji s ostalim europskim autoklubovima svake godine dva puta testira sigurnost dječjih autosjedalica. Sigurnost dječjih autosjedalica testirana je na temelju njihovog ponašanja kod frontalnog sudara i sudara sa strane. Ove godine se najboljom pokazala autosjedalica tvrtke RÖMER Baby-Safe Plus SHR II ISOFIX Base (0-13 kg). Autosjedalice koje su se pokazale sigurnima u njihovim testovima, možete potražiti i na našem tržištu.

Obratite pozornost i na međunarodnu normu ISOFIX koja osigurava da proizvođači automobila i proizvođači autosjedalica budu usklađeni. Prednost autosjedalice s ovom oznakom jest jednostavnija ugradnja autosjedalice i sigurnost djeteta – jer je sjedalo bolje pričvršćeno nego kod običnih dječjih autosjedalica.

Uvijek se možete konzultirati s prijateljima ili na internetskim forumima da vam preporuče određenu autosjedalicu koja se pokazala dobrom. Dobro istražite tržište i zapamtite da ono što je najskuplje ne mora uvijek biti najbolje.

Odgovori