Na ORYX-ovu poligonu u Centru za sigurnu vožnju testirali smo devet mladih, ali iskusnih vozača. Svi redom pili su alkohol, a nakon toga odradili četiri vožnje na postavljenom testu na poligonu. Utjecaj alkohola na kandidate bio je različit.

Probnu vožnju napravili su bez greške. Vozili su prosječnom brzinom, prošli sve prepreke koje su im postavili instruktori, bili maksimalno oprezni, a gumama automobila nisu pregazili niti jedan čunj. Naravno, tada su imali nula promila u krvi. No, nakon par čašica, žestice, vina i piva, vozačke sposobnosti kod nekih su ipak zakazale. Kako alkohol djeluje na vozače ovisno o njihovoj težini, spolu, motoričkim sposobnostima, ali i percepciji, ispitali smo na ORYX-ovu poligonu u Mičevcu u Centru za sigurnu vožnju.

tn_large_1383029683-alkotest17_jug_240813medium

Devet kandidata, svi redom mladi no sposobni vozači s iskustvom, “podvrgli” su se testiranju koje se sastojalo od četiri kruga, naravno ispijanja čaša alkohola, a nakon toga testne vožnje po poligonu. Sve njih budnim okom pratili su policajci iz Policijske uprave zagrebačke te ORYX -ovi instruktori vožnje koji su test i postavili.

Vježba je bila sastavljena od slaloma između čunjeva, parkiranja unatrag i naprijed u garažu, polukružnog okretanja te prolaska kroz suženje na cesti. Na samom početku sve je išlo glatko, naravno, u krvi nije bilo alkohola, no nakon koje čašice stvari su postale, očekivano, drugačije. Na licima se pojavio osmijeh i nebriga, a u vožnji je bilo puno manje pažnje.

tn_large_1383029689-alkotest41_jug_240813medium

– Vježbe su postavljene tako da ispitaju motoriku vozača i njegovu procjenu kako, kuda može proći, koja je najčešće poremećena kod vozača u alkoholiziranom stanju. Trijezni su vozači napravili vježbu bez greške. Vodili su računa o brzini, suženju na cesti, parkiranju, no vidjet ćemo što će se dogoditi poslije – rekao je instruktor vožnje Kristian Rukljač.

tn_large_1383029684-alkotest26_jug_240813medium

I doista, stvari su se poprilično promijenile, naročito nakon zadnje ispijene kapi iz čaše.

Iako bi neki pretpostavili da žestica najjače “udara”, grupa koja je pila “kratke” bila je najbolja. Odnosno najtreznija. Od vina glava ipak više boli. Da ne bi bilo sumnje, pokazao je to i policijski test na alkohol. Nakon svakog kruga dečki u plavom provjerili su količinu promila u krvi, a trojac koji je popio četiri čaše crnog vina od 2 decilitra bio je na vrhu ljestvice. Znatno iznad dopuštene razine od 0,50 promila. Rekord je bio 1,21 promila.

Na slalomu se bilo puno teže “spustiti” do kraja poligona, padali su čunjevi i na startu, a nije bolje bilo ni na polukružnom okretanju za koje je trebalo volan okrenuti puno više puta, a i mjenjač ubaciti u prvu brzinu, a onda opet u zdanju.

EKIPA: VINO

vino

  1 piće 2 pića 3 pića 4 pića
T. Orsag 0,23 0,73 0,69 0,96
K. Fatović 0,08 0,35 0,77 1,21
S. Marlović 0,24 0,74 0,72 1,14

Tomislav, Kristina i Silvijo bili su najveseliji, ali i najmanje precizni vozači.

– Malo je teže procijeniti, teže se orijentirati, ruke mi pomalo trnu i nisam oprezna kao prije. Definitivno alkohol utječe na moje vozačke sposobnosti – rekla je Kristina Fatović te dodala da nikada ne vozi ako pije jer to smatra neodgovornim.

EKIPA: PIVO

pivo

  1 piće 2 pića 3 pića 4 pića
G. Marinov 0,19 0,51 0,87 1,05
S. Volf 0,07 0,26 0,44 0,45
M. Semeš 0,17 0,33 0,71 0,98

Čaša piva od pola litre ne prelazi granice dopuštenog, druga također, pokazalo je naše istraživanje, no nakon četiri, kazneni bodovi bili su puno bliže. Goran, Mario i Sonja najdulje su pili, a iako bi neki pretpostavili da na žene alkohol puno brže utječe, Sonja, težinom znatno lakša od dvojice kolega iz grupe, bila je najmanje pod utjecajem alkohola. Ali čunjeve je ipak porušila. I to odmah na startu. No, više zbog neopreznosti nego zbog piva u krvi.

– Još sam ispod dopuštene razine, no osjećam da nisam tako oprezna kao prije. Imam malo drugačiju percepciju, ali i dalje dovoljno dobru. No, nikada ne bih vozila dok pijem – kazala je kandidatkinja Sonja Volf.

EKIPA: ŽESTICA

žestica

1 piće 2 pića 3 pića 4 pića
K. Mikulandra 0,07 0,09 0,15 0,22
M. Dumančić 0,18 0,35 0,77 0,79
V. Mišković 0,11 0,13 0,29 0,35

Viktor, Martina i Krešo, ekipa koja je najbrže pila, naravno žesticu, iako se to nije moglo pretpostaviti, najmanje su napuhali. Oni su i nakon četvrtog kruga ostali najtrezniji.

– Primijetila sam da ne vozim kao na probnoj vožnji kada sam bez problema prošla cijelu vježbu i nisam imala nikakvih problema. Sada je drugačije, motorika mi je sporija, kao i refleksi, no još mogu voziti iako to ne bih učinila da sam na cesti – kazala je Martina Dumančić.

Lažni osjećaj sigurnosti svim kandidatima dao je vjetar u leđa da stisnu papučicu gasa, a to je sasvim uobičajeno kada se konzumira alkohol i uzme volan u ruke, kažu dečki u plavom.

– Čim zaustavimo takvo vozilo, prepoznamo da je vozač konzumirao alkohol. Veseli su, viču, galame, a nekada znaju biti i agresivni. Tražimo da se testiraju, a onda postupamo ovisno o rezultatima koje je test očitao – kazao je djelatnik Policijske uprave zagrebačke Stjepan Fabek.

Alkohol je u dva slučaja, pri konzumaciji vina i žestice, imao više utjecaja na ženske kandidatkinje, dok je kandidatkinja iz grupe koja je pila pivo bila puno treznija od svojih kolega koji su jednako popili.

Različite vrste alkohola imale su i različit utjecaj na kandidate. Tako su muškarci koji su pili žestice od 0,03 decilitra ostali i najtrezniji, na alkotestu su napuhali manje od dopuštene razine alkohola, a oni, pak, koji su pili vino bili su i dvostruko iznad te razine.

Odgovori