Čak 2.555 dana Kia daje tvorničko jamstvo za svoje automobile. Nesumnjivo, kad su se Korejci odlučili ponuditi 7-godišnje jamstvo, morali su biti vraški sigurni u kvalitetu svojih automobila. S druge strane, apsolutno najduljim jamstvenim rokom za automobile u Europi primamili su kupce, jer svakom je draga dulja garancija za bilo kakav proizvod, a pogotovo automobil. Dakako, Kia ima i svoju računicu, pa je kao i kod drugih proizvođača, ako se jamstvo ne želi izgubiti, između ostalog, obavezno servisirati automobil u njihovoj ovlaštenoj mreži. Dakako, računica je da ćete sedam godina dolaziti na redovne servise u njihovu ovlaštenu mrežu. Od toga korist, osim ovlaštenog servisera, ima i vlasnik vozila, jer mu automobil i kao rabljeni više vrijedi. Naime, odluči li vlasnik Kiju prodati nakon četiri godine korištenja, prodaje automobil s tri godine jamstva.

Ali, nije sve idealno pa tih sedam godina iz reklame ne vrijedi baš za sve sklopove automobila. Treba odmah reći da većina proizvođača ne daje opće jamstvo baš na sve dijelove automobila, a pod potrošni materijal koji jamstvo obično ne pokriva spadaju dijelovi kočnog sustava, akumulator, žarulje, metlice brisača, svjećice… Kia tako daje osnovno jamstvo na sedam godina, ali uz određena ograničenja. Tako je jamstvo na  na akumulator 12 mjeseci, naknadno ugrađena Kijina originalna dodatna oprema, audio sustav, navigacija i ostali audio priključci također ima jamstvo od 12 mjeseci, a lak pet godina.

100.000 km najčešće je ograničenje kilometraže. Kia daje 150.000, ali i 7 godina jamstva

Šest mjeseci traje jamstvo na gume i geometriju ovjesa, a 12 mjeseci ili 20.000 km na remenje, kočne obloge, diskove i pločice, žarulje, osigurače, lamelu i spojku, potisni ležaj, metlice brisača te svjećice i grijače za paljenje. Stepenicu ispod Kije smjestio se bratski joj Hyundai koji nudi pet godina.  Pet godina jamstva daje i Toyota, ali za razliku od Hyundaija, Toyotino se petogodišnje jamstvo u Hrvatskoj dijeli na dva dijela. Iako su vozila “pokrivena” s pet godina jamstva bez ograničenja, prve tri godine (do 100.000 km) aktualno je jamstvo proizvođača, dok u četvrtoj i petoj godini korištenja za automobil jamči zastupnik Toyote za Hrvatsku, i to bez ograničenja kilometraže. Članovi VW grupacije Volkswagen, Škoda i Audi na svoje automobile daju četiri godine jamstva, a na Seat 5. Dvije godine jamstva daje tvornica bez ograničenja kilometraže, a još dvije godine produljenog jamstva daje zastupnik Porsche Croatia, uz uvjet da automobil nije prešao više od 100.000 km. U jamstvenom listu nisu taksativno navedeni dijelovi koji ne spadaju u jamstvo, već se samo koristi formulacija “prirodno trošenje dijelova vozila ne smatra se nedostatkom”. Međutim, svi oni koji kupe novo vozilo marke Volkswagen, Škoda ili Audi u AutoZubak-u, dobivaju dodatne dvije godine jamstva, a kupac sam bira da li želi 5. i/ili 6. godinu jamstva ili do 100.000km.

Pet godina jamstva u Hrvatskoj na svoje automobile daju, primjerice, Mitsubishi, Subaru, Suzuki (3 + 2) i Nissan uz najčešće ograničenje kilometraže od 100.000 km. Citroën, Peugeot i DS imaju jamstvo od dvije godine bez ograničenja kilometraže, a Opel 4. Stoga, ako vam je jamstvo jedno od najbitnijih elemenata pri kupnji automobila, zatražite cijeli jamstveni list i pročitajte sva sitna slova koja često znaju skrivati podatke na koje u prvi mah niste ni pomislili. I ako vam nešto nije jasno, nemojte se ustručavati pitati za pojašnjenje koji se sve dijelovi mogu zamijeniti pod jamstvom ako se pokvare u jamstvenom roku.

Kia – 7 godina

Opće jamstvo za cijelo vozilo vrijedi 7 godina ili do 150.000 kilometara (bez ograničenja kilometara prve 3 godine). Jamstvo je prenosivo na različite vlasnike vozila, naravno, pod uvjetom da je vozilo održavano u skladu s Kijinim servisnim zahtjevima. Neki dijelovi vozila imaju svoj prirodni rok trajanja i jamstvo ih pokriva kraće vrijeme. Na akumulator i rashladno sredstvo u klima-uređaju 12 mjeseci, šest mjeseci traje jamstvo na gume i geometriju ovjesa, a 12 mjeseci ili 20.000 km na remenje, kočne obloge, diskove i plo- čice, žarulje, osigurače, lamelu i korpu spojke, potisni ležaj, metlice brisača te svjećice i grijače za paljenje.

Volkswagen, Audi i Škoda – 4 godine (Seat 5 godina)

Tvorničko jamstvo za automobile marke VW iznosi dvije godine bez ograničenja prijeđenih kilometara. Povrh toga, hrvatski uvoznik VW-a Porsche Croatia daje još dvije godine punog jamstva I za marke Škoda i Audi. Glavni je uvjet da vozilo nije prešlo više od 100.000 km, da se redovno servisiralo u ovlaštenom servisu, da su svi popravci izvršeni u ovlaštenom servisu i da je nedostatak utvrđen i otklonjen u ovlaštenom servisu. Prirodno trošenje dijelova vozila ne smatra se nedostatkom. Primjerice, zamijenit će se lamela, spojka, potisni ležaj, remenje, a pod jamstvo ne spadaju kočne obloge, diskovi i pločice, žarulje i svječice. Marka Seat ima 5 godina jamstva, bez ograničenja u prve dvije godine i maksimalno 100.000 do isteka pete godine. Ukoliko svoj Volkswagen, Audi ili Škodu kupite u AutoZubak-u (link na isti gornji link) dobivate dodatne dvije godine jamstva I to nakon isteka redovitog jamstva proizvođača, a kupac sam bira da li želi 5. i/ili 6. godinu jamstva ili do 100.000km.

 Toyota – 5 godina

Toyota povrh tri godine tvorničkog jamstva nudi još dvije godine punog jamstva bez ograničenja kilometraže za normalne uvjete korištenja. Petogodišnje jamstvo uključuje zamjenu ili popravak svih mehaničkih ili električnih dijelova vozila. Jamstvo ne uključuje troškove redovitog održavanja vozila prema uputama proizvođača i zamjenu istrošenih dijelova zbog redovite upotrebe ili starosti vozila (uključujući, ali ne ograničavajući se na: žarulje, čepove, vodilice, utikače, frikcijske materijale kočnice i kvačila, metlice brisača, kabele, cijevi, crijeva, ožičenje, tkano ožičenje i remenje). Jamstvo na prohrđavanje je 12 godina i 3 godine na boju. Svi Hibridni modeli imaju pet godina jamstva.

Renault – 3 godine

Vlasnici Renaultovih vozila imaju jamstvo na svaki nedostatak u materijalu, sklapanju ili proizvodnji na temelju jamstva proizvođača u trajanju od 36 mjeseca ili 100.000 kilometara. Kupac ima pravo na besplatno uklanjanje (rezervni dijelovi i rad) svakog propisno utvrđenog nedostatka na vozilu u materijalu ili u sklapanju, kao i na eventualne popravke oštećenja što ih je taj nedostatak prouzročio na drugim dijelovima vozila i uslugu pomoći na cesti 24 sata dnevno. Za vozila više klase Renault daje tri godine ili 150.000 km jamstva. Nudi se i plaćeno produljeno jamstvo do 5 godina.

Peugeot – 2 godine

Ugovorno jamstvo na Peugeotova vozila uključuje dvije godine bez ograničenja kilometraže, asistenciju (pomoć na cesti) u trajanju od 2 godine, jamstvo na boju: za osobna vozila 3 godine, za teretna vozila 2 godine, jamstvo na zaštitu od prohrđavanja: za osobna vozila 12 godina, za teretna vozila 5 godina. Peugeot nudi i produljeno jamstvo uz nadoplatu za sve modele (osobna i laka komercijalna vozila) do 5 godina, odnosno 200.000 km. U ponudi su tri paketa: produljeno jamstvo, produljeno jamstvo i redovno servisiranje i produljeno jamstvo, redovno servisiranje te potrošni materijal.

Ford – 2 godine

Redovno tvorničko jamstvo na Fordova vozila iznosi dvije godine s neograničenom kilometražom za sva vozila i s besplatnim mobilnim jamstvom (popravak i/ili prijevoz vozila do najbližeg Fordova ovlaštenog servisa u RH i na području Europe). Jamstvo na dijelove i lak iznosi 2 godine, a na prohrđavanje 12 godina za sve modele Fordovih vozila. U ponudi je produljeno jamstvo “Sve 5!” do najviše 60 mjeseci i ono je ostvarivo u RH, također s uvrštenim mobilnim jamstvom na području RH. Potrebno je održavati i servisirati vozilo prema Fordovoj specifikaciji u ovlaštenom Fordovu servisu s originalnim dijelovima.

Hyundai – 5 godina

Jamstvo za Hyundaijeva vozila traje 5 godina bez ograničenja kilometara. Jamstvo na prohrđavanje je 12 godina (neograničena kilometraža), na lak 5 godina, jamstvo na rezervne dijelove je 2 godina bez ograničenja kilometara, a besplatno mobilno jamstvo traje 5 godina. Jamstvo je jednako za sve modele. Kako bi vrijedilo, vlasnik mora redovito održavati vozilo u skladu sa specifikacijama vozila i jamstvenom servisnom knjižicom. Neuvažavanje tih zahtjeva može biti razlog odbijanja jamstva za komponente koje su povezane s redovitim održavanjem.

Citroen, DS – 2 godine

Ugovorno tvorničko jamstvo za Citroenova vozila je 2 godine uz neograničenu kilometražu. To uključuje i Citroën Assistance. Jamstvo na boju je 3 godine, a na zaštitu od prohrđavanja 12 godina. Opće jamstvo ne uključuje zamjenu potrošnih dijelova poput pročistača ulja, zraka, goriva ili pročistača u kabini, prilagođavanja ili namještanja (npr. balansiranje kotača), zamjenu dijelova podložnih normalnom korištenju (ako ta zamjena nije potrebna zbog neke neispravnosti) kao što su pločice, obloge i diskovi kočnica, spojka, remenje, amortizeri, pomoćni akumulator, metlice brisača, svjećice, žarulje, baterije i osigurači, zglobovi, ležaji kotača…

Na što obratiti pozornost kod jamstva

  • Nijedan proizvođač neće vam priznati jamstvo ako vozilo niste servisirali u ovlaštenoj mreži u predviđenom vremenskom razdoblju ili nakon predviđenog prijeđenog broja kilometara, ovisno što prije nastupi, u skladu s planom održavanja vozila.
  • Ako godišnje prelazite veliku kilometražu, malo će vam značiti mnogo godina jamstva ako su vam ograničeni prijeđeni kilometri.
  • Proučite cijeli jamstveni list vozila jer se kod nekih proizvođača opće jamstvo na određeni broj godina odnosi samo na određene dijelove automobila. Zapravo, većina ne daje puno jamstvo na potrošne dijelove kao što su remenje, kočne obloge, diskovi i pločice, lamela, kvačilo, žarulje, ožičenja…
  • Kod većine proizvođača koji nude produljeno jamstvo, bilo besplatno pri kupnji vozila ili uz doplatu, vrijedi jamstvo uz ograničenje kilometraže.
  • Jamstvo se ne priznaje ako je nedostatak na vozilu izazvan namjerno ili je posljedica nepravilne uporabe vozila, sudara, puknuća gume, elementarne nepogode, prirodnog trošenja i/ili habanja, oštećenja uzrokovanog vanjskim mehaničkim i/ ili kemijskim utjecajima (primjerice djelovanjem životinja ili djelovanjem životinjske odnosno biljne materije, udarcem kamenčića, industrijskim ispušnim plinovima u zraku i sl.)…

 

Odgovori